Na hlavný obsah

Akcia na pomoc Ukrajincom priniesla vyše 10 miliardy eur, uviedla Von der Leyenová

Budeme pokračovať v poskytovaní podpory, dodala.

Akcia na pomoc Ukrajincom priniesla vyše 10 miliardy eur, uviedla Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas mimoriadneho summitu EÚ. Foto: TASR/AP

Viac ako desať miliárd eur poskytli darcovia pri sobotňajšej (9. 4.) akcii na podporu Ukrajincov iniciovanej Európskou komisiou a kanadskou vládou. Oznámila to na twitteri predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Iniciatíva Stand Up For Ukraine, spustená komisiou a kanadskou vládou, priniesla 9,1 miliardy eur vrátane jednej miliardy prisľúbenej EK. Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) potom ešte pridáva miliardovú pôžičku. 

Európska komisia v tlačovej správe uvádza, že dodatočná miliarda zapožičaná od EBOR pôjde aj na pokrytie potrieb utečencov. „Takže (v súčte) 10,1 miliardy,“ vyhlásila von der Leyenová podľa francúzskej televízie BFM TV.

Podľa agentúry Reuters tiež uviedla, že komisia vyčlení miliardu eur, z ktorých 400 miliónov poputuje do krajín „v prvej línii“ utečeneckej vlny z Ukrajiny.

„Dnes sme vybrali 9,1 miliardy eur pre ľudí utekajúcich pred inváziou, vo vnútri Ukrajiny a v zahraničí,“ oznámila šéfka únijnej exekutívy. „Budeme pokračovať v poskytovaní podpory. A akonáhle dopadne posledná bomba, pomôžeme ukrajinskému ľudu obnoviť ich krajinu,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet