Na hlavný obsah

Americkí diplomati sa vrátili na Ukrajinu

Ich sídlom bude Ľvov.

Americkí diplomati sa vrátili na Ukrajinu
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) počas stretnutia s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom 24. apríla 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Americkí diplomati zo zastupiteľského úradu USA na Ukrajine, ktorí odišli do Poľska asi dva týždne pred začiatkom ruskej invázie, sa v utorok (26. 4.) vrátili do Ľvova. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničia. Podľa neho ide o prvý krok v plánovanom návrate amerických diplomatov na Ukrajinu.

Úmysel obnoviť činnosť amerických zastupiteľských úradov na území Ukrajiny oznámil počas víkendu minister zahraničia Antony Blinken pri návšteve Kyjeva.

Diplomati sa podľa neho budú vracať na Ukrajinu postupne. Najprv budú pôsobiť v Ľvove na západe krajiny, potom chcú postupne opäť otvoriť veľvyslanectvo v Kyjeve.

Spojené štáty stiahli svojich diplomatov pred začiatkom invázie najprv z Kyjeva do Ľvova a následne ich presunuli do Poľska. USA varovali pred februárovou ruskou inváziou niekoľko týždňov dopredu. Moskva vtedy tvrdila, že ide o „západnú hystériu a rusofóbiu“.

Svojich diplomatov do Kyjeva už vrátili viaceré európske krajiny vrátane Slovenska. Urobili tak po tom, čo Rusko zastavilo pokusy o dobytie ukrajinskej metropoly, svojich vojakov od Kyjeva stiahlo a presunulo ich na východ a juh Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet