Na hlavný obsah

Americkí ministri ohlásili ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine i postupný návrat diplomatov

Do krajiny zamierili Blinken a Austin.

Americkí ministri ohlásili ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine i postupný návrat diplomatov
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken nasadá do lietadla. Foto: SITA/AP

Ministri zahraničných vecí a obrany Spojených štátov Antony Blinken a Lloyd Austin pri nedeľňajšej (24. 4.) návšteve Kyjeva sľúbili Ukrajine priamu a nepriamu pomoc vo výške 713 miliónov dolárov a postupný návrat amerických diplomatov do krajiny. Informovala o tom v pondelok (25. 4.) agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Blinken a Austin boli prvými takto vysokopostavenými americkými činiteľmi, ktorí navštívili Ukrajinu od začiatku vojenskej invázie. Tú Rusko rozpútalo koncom februára. V Kyjeve sa stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokými ukrajinskými predstaviteľmi.

O návšteve informoval v nedeľu bez ďalších podrobností poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. V pondelok ju potvrdila aj americká strana.

Postupný návrat

Americkí diplomati opustili veľvyslanectvo v Kyjeve takmer dva týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Tá sa začala 24. februára a presunuli sa najprv do západoukrajinského Ľvova, potom do Poľska.

Na budúci týždeň sa diplomati USA chystajú obnoviť svoje „denné cesty“ cez hranicu do Ľvova a urýchľujú sa plány na návrat do kyjevskej misie. Vyhlásil to podľa Reuters nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia. „Osobný kontakt je nenahraditeľný, a potom je v návrate do krajiny tiež istá symbolika,“ dodal.

Spomínaný predstaviteľ tiež povedal, že americký prezident Joe Biden oficiálne vymenuje terajšiu americkú veľvyslankyňu na Slovensku Bridget Brinkovú za veľvyslankyňu na Ukrajine. Táto funkcia nebola obsadená viac ako dva roky, poznamenala agentúra Reuters.

Vojenská pomoc

Blinken a Austin rovnako informovali Zelenského o novej vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške viac ako 322 miliónov dolárov. „Poskytne podporu, ktorú Ukrajina potrebuje, zvlášť pre boj na Donbase,“ poznamenal americký činiteľ. „Táto podpora tiež pomôže ukrajinským ozbrojeným silám v prechode k vyspelejším zbrojným a protivzdušným systémom,“ dodal.

Takmer 400 miliónov dolárov americkej vojenskej pomoci má pripadnúť 15 ďalším krajinám strednej a východnej Európy a Balkánu. Tieto krajiny od začiatku vojny dodávajú Ukrajine vojenský materiál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet