Na hlavný obsah

Americkí študenti vymysleli webstránku pre utečencov z Ukrajiny

Dotkli sa ich videá a fotky vojny na Ukrajine.

Americkí študenti vymysleli webstránku pre utečencov z Ukrajiny
Utečenci z Ukrajiny na vlakovej stanici v poľskom Przemysli. Foto: TASR/AP

Webovú stránku, ktorá pomôže Ukrajincom nájsť ubytovanie po celom svete, vytvorili dvaja tínedžeri z Harvardskej univerzity v Spojených štátoch. Zatiaľ sa tam prihlásilo asi 18 000 ľudí.

Marco Burstein a Avi Schiffmann sú študenti, ktorí sa rozhodli svoje kódovacie schopnosti pretaviť do webstránky pre utečencov. Portál pomáha Ukrajincom nájsť dočasný domov. Podľa OSN Ukrajinu opustilo už 5 miliónov ľudí, z toho viac než polovica smerovala do Poľska.

„Ukraine Take Shelter je nezávislá platforma, ktorá spája ľudí utekajúcich pred vojnou s potenciálnymi rodinami, ktoré im môžu pomôcť. Prihlásia sa, zadajú svoju lokáciu a hľadajú možných hostiteľov,“ vysvetlil Burstein.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Oboch študentov sa dotkli videá a fotky vojny na Ukrajine. Obetovali preto niekoľko nocí spánku, aby čím skôr ponúkli pomoc. S nápadom prišiel Avi, ktorý už mal skúsenosť s tvorbou stránky na sledovanie šírenia koronavírusu.

„Ľudia ma poznali ako internetového aktivistu. Chcel som tento potenciál využiť a vytvoriť niečo veľké. Ukraine Take Shelter dáva iniciatívu späť do rúk utečencom. Nemusia mrznúť na ulici a čakať, kým ich oslovia neziskové organizácie,“ dodal Schifmann.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet