Na hlavný obsah

Amoniak vo vode. Obec Dlhé Stráže vyhlásila mimoriadnu situáciu

Niektorí obyvatelia skončili na infúziách.

Amoniak vo vode. Obec Dlhé Stráže vyhlásila mimoriadnu situáciu
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

V obci Dlhé Stráže v okrese Levoča vyhlásili mimoriadnu situáciu. V pitnej vode sa vyskytol amoniak. Správca vodného zdroja – Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť (PVPS) – zabezpečila náhradné zásobovanie pitnou vodou z cisterny.

Dianie priamo na mieste monitorovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková.

“Odberom vzorky a následnou analýzou našim laboratóriom sme zistili prekročenie medznej hodnoty amónny iónov, ktoré indikujú fekálne znečistenie pitnej vody,” uviedla hovorkyňa PVPS Božena Dická.

Ľudia skončili v nemocnici

Prípadom sa už zaoberá hygiena aj inšpekcia životného prostredia. U množstva ľudí v obci sa objavili vážne tráviace ťažkosti. Obyvateľka obce Dlhé Stráže Dajana Slaninová skončila so svojimi malými deťmi na infúziách v nemocnici.

“Tri noci sme vôbec nespali. Deti mi začali zvracať, hnačkovať. Zelené stolice mali a čierne vlásočnice v tej stolici. Škaredá stolica, doteraz sa mi sťažujú na bruško, kŕče majú. Nemôžeme ich dať do poriadku,” priblížila matka dvoch detí.

Pravdepodobne z pitia kontaminovanej vody sa objavili tráviace ťažkosti v podobe zvracania a hnačiek u ľudí, a to až v 60 domácnostiach. Niektorí skončili v nemocnici.

Zatvorenie škôl

“Už sa tu zvyšoval počet zdravotných problémov, tak som vyhlásila mimoriadnu situáciu. Odstavili sme zdroj, kde je riziko znečistenia. Hneď sa odobrali vzorky. A spustil sa komplet celý vodovod, odkalil sa. Vyhlásili sme, aby ľudia nepili vodu a používali ju len ako úžitkovú. Základná či materská škola – ich prevádzka sa uzatvorila na neurčito,” starostka obce Dlhé Stráže Zdena Jurčíková (KDH).

Ľuďom zabezpečili náhradné zásobovanie, pitnou vodou z cisterny. V dedine zatvorili prevádzku základnej i materskej školy. V pondelok (11. 4.) studňu vyčistili, vodojem prepláchli a vodovodnú sieť vydezinfikovali. Až po vyhovujúcom výsledku kontroly vzoriek vody ju vodári vyhlásia za pitnú a opäť vhodnú pre ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny