Na hlavný obsah

Stvárnil Normana Batesa z legendárneho filmu Psycho, herec Anthony Perkins by mal 90 rokov

Zahral si aj v európskych filmoch.

Stvárnil Normana Batesa z legendárneho filmu Psycho, herec Anthony Perkins by mal 90 rokov
Na snímke Anthony Perkins. Foto: ČTK/ZUMA/Frank Worth

Preslávil sa postavou Normana Batesa z legendárneho psychothrilleru Psycho v réžii majstra hororu Alfreda Hitchcocka. Táto jeho najznámejšia postava sa v roku 2004 umiestnila na štvrtej priečke zoznamu najväčších filmových postáv všetkých čias, ktorý zostavili americkí odborníci.

Anthony Perkins sa narodil 4. apríla 1932 v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA). Od mladosti sa venoval divadlu, v roku 1946 debutoval na javisku vo Vermonte, v roku 1954 v New Yorku na Broadwayi.

Študoval na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. V tom čase dostal ponuku z Hollywoodu a debutoval v melodráme The Actress (Herečka, 1953). Stvárňoval nesmelých mladých mužov, ktorých strach z budúcnosti prerastá až do agresivity.

Spoločnosť Paramount Pictures ho počas svojej kariéry neúnavne propagovala ako sexuálny symbol a tínedžerský idol, čo Perkins považoval za obetu svojim vážnym hereckým vyhliadkam.

Preslávila ho úloha vo filme Psycho

Jeho životnou filmovou úlohou bola rola Normana Batesa v kultovom americkom horore Psycho. Snímka vznikla v roku 1960. Anthony Perkins je vo filme rozpoltenou osobnosťou, psychopatom.

Známa je desivá scéna vraždy v motelovej kúpeľni so sprchovacím závesom. Po tejto úlohe strávil Anthony Perkins určitý čas v Európe, účinkoval vo francúzskych filmoch.

Neskôr sa uplatnil napríklad v britskom filme Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Expres, 1974) ako tajomník milionára. Zahral si aj v ďalšom britskom filme North Sea Hijack (Prepadnutie v Severnom mori, 1979).

Rodina tajila jeho ochorenie

K postave schizofrenika z filmu Psycho sa vrátil v jeho voľných pokračovaniach Psycho II (1983) a Psycho III (1986), ten sa stal aj jeho režisérskym debutom. Ďalší film Psycho IV: The Beginning (Psycho IV: začiatok) pochádza z roku 1990.

Jeho poslednou snímkou je španielska komédia Los Gusanos no llevan bufanda (Nahá spojka, 1992) a televízny film In the Deep Woods (V temnom lese) z roku 1992.

Rodina tajila ochorenie herca na AIDS. Vedelo o tom len niekoľko najbližších priateľov. Anthony Perkins zomrel 12. septembra 1992 v americkom Hollywoode. Dožil sa 60 rokov.

Jeho manželka, fotografka Berry Berensonová zomrela v jednom z unesených lietadiel pri teroristickom útoku 11. septembra 2001 v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet