Na hlavný obsah

Armáda ČR vyslala na Slovensko prvých 250 vojakov

Ich úlohou je brániť hranice Severoatlantickej aliancie.

Armáda ČR vyslala na Slovensko prvých 250 vojakov
Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Prví z českých vojakov, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO, už odišli na Slovensko. Ich úlohou je odstrašiť nepriateľa a brániť hranice Severoatlantickej aliancie. V pondelok (4. 4.) o tom informovala armáda ČR prostredníctvom tlačovej správy.

„Vojaci 1. kontingentu úlohového zoskupenia enhanced Vigilance Activities (eVA) odišli z Pardubíc a Chrudimu na Slovensko. Z pardubického Centra podpory operácií odišiel veliteľ kontingentu plukovník Tomáš Unzeitig a vojaci, ktorí budú tvoriť velenie Mnohonárodného bojového zoskupenia eVA. Z kasární 43. výsadkového pluku v meste Chrudim vyšli vojaci, ktorí budú tvoriť základ mnohonárodného zmiešaného pešieho práporu. Ich veliteľom je podplukovník Ivo Zelinka,“ uviedla AČR vo vyhlásení.

Česi budú na Slovensku veliť mnohonárodnej bojovej skupine. Do takzvanej battlegroup sa zapoja aj vojaci z Holandska, Nemecka, Poľska, Slovinska a USA.

Vznikajúca jednotka by mala mať zhruba 1 500 vojakov, Česko jej bude veliť. Znamená to, že v misii musí byť stály český kontingent so silou minimálne 400 vojakov, a to vrátane tímu vojenskej polície, ako aj jednotky bojovej a logistickej podpory.

Ide o medzinárodnú operáciu NATO

„Je to pre nás historický moment a prejav dôvery Aliancie v naše schopnosti… Vo veľmi krátkom období sme boli schopní zostaviť celý kontingent,“ komentoval nasadenie českých vojakov na Slovensku náčelník Generálneho štábu AČR, armádny generál Aleš Opata.

„Hlavnou úlohou misie je deklarácia pripravenosti, odhodlanosti a jednoty členských krajín NATO brániť územnú celistvosť a integritu Aliancie. Ide o medzinárodnú operáciu NATO, ktorá má navýšiť obranné schopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ uviedol český plukovník Unzeitig.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko