Na hlavný obsah

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na mierových rokovaniach o Náhornom Karabachu

Krajiny rokovali v Bruseli.

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na mierových rokovaniach o Náhornom Karabachu
Azerbajdžanskí vojaci. Foto: Twitter/Reuters

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na usporiadaní mierových rozhovorov týkajúcich sa napätia v Náhornom Karabachu, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na kanceláriu arménskeho premiéra. Tieto krajiny vedú o Náhorný Karabach dlhoročný spor.

„Arménsky premiér a azerbajdžanský prezident nariadili svojim ministrom zahraničia, aby začali prípravy pre mierové rokovania,“ uvádza sa vo vyhlásení. Reuters podotýka, že Azerbajdžan sa k veci nevyjadril.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan rokoval v Bruseli s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. Išlo o ich tretie stretnutie za posledný polrok. Dohodli sa tiež na vytvorení spoločnej komisie pre vytýčenie hraníc.

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý stredajšie (6. 4.) rokovanie pomohol zorganizovať, povedal, že verí, že schôdzka znamenala „dôležitý krok správnym smerom“. „Ale neznamená to, že všetko sa vyriešilo,“ dodal.

Minulý mesiac napätie okolo Náhorného Karabachu znovu zosilnelo, keď Arménsko obvinilo azerbajdžanských vojakov, že strieľali na obyvateľov vo vnútri Náhorného Karabachu. Jerevan uviedol, že traja ľudia zomreli. Podľa Azerbajdžanu jeho sily reagovali na presuny „ozbrojených skupín“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet