Na hlavný obsah

Astronauti na palube lode SpaceX sa úspešne pripojili k ISS

Štvorčlennú posádku tvoria Američania a Talianka.

Astronauti na palube lode SpaceX sa úspešne pripojili k ISS
Na snímke vesmírna loď spoločnosti SpaceX pristála na ISS. Foto: SITA/AP

Štvorica astronautov z americkej agentúry NASA a Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na palube lode od firmy SpaceX sa úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). K spojeniu došlo vo štvrtok (28. 4.) o 1.37 h SELČ. Viac ako polhodinu pred pôvodne plánovaným spojením. Obe vesmírne agentúry vysielali pristátie v priamom prenose.

Stretnutie modulu Crew Dragon so stanicou necelých 13 hodín po štarte astronautov z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na floridskom myse Canaveral tiež znamenalo jeden z najrýchlejších letov spoločnosti SpaceX Elona Muska k ISS od štartu po dokovaní, uviedli podľa agentúry Reuters komentátori webového vysielania NASA.

Štvorčlennú posádku tvoria traja americkí astronauti NASA – Jessika Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren a ich talianska kolegyňa z ESA Samantha Cristoforettiová. Na ISS budú s ďalšími tromi Američanmi, tromi ruskými astronautmi a Nemcom Matthiasom Maurerom.

„Posádka strávi niekoľko mesiacov vedeckými aktivitami a údržbou na palube. Štyria astronauti sa vrátia na Zem na jeseň 2022,“ napísala vesmírna agentúra NASA.

„Nový a vzrušujúci vedecký výskum“ sa podľa nej bude týkať „vedy materiálov, zdravotníckych technológií a vedy rastlín“. Má byť prínosom pre prípravy na objavovanie vesmíru za hranicami zemskej orbity aj pre život na Zemi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet