Na hlavný obsah

Austrália prijala ďalšie sankcie proti Rusku, mieria na dopravu či energetiku

Ide napríklad aj o automobilku Kamaz.

Vlajka Austrálie.
Vlajka Austrálie.Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Austrália vo štvrtok (14. 4.) zaviedla ďalší balík sankcií proti ruským firmám v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. Opatrenia tentokrát zasiahli dopravcov, ropný priemysel či dodávateľov plynu. Ich súčasťou je tiež štátna spoločnosť Gazprom. 

Celkovo ide o 14 spoločností vrátane automobilky Kamaz či lodeníc Sevmaš, uviedla vo vyhlásení austrálska ministerka zahraničia Marise Payneová.

Na novom sankčnom zozname sa ocitla aj ruská štátna spoločnosť RusGidro (RusHydro), štátny prevádzkovateľ ropovodov Transnefť alebo ruské dráhy.

Sankcie mieria aj na spoločnosť Ruselectronics, ktorá podľa agentúry Reuters vyrába až 80 % ruskej produkcie elektronických súčiastok, alebo na skupinu Alrosa, ktorá je zodpovedná za 90 % všetkej ťažby diamantov v Rusku, čo zodpovedá 28 % celosvetového trhu.

Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. Západné krajiny na podporu Kyjeva proti Rusku zaviedli množstvo sankcií, Austrália ich uvalila na zhruba 600 jedincov a spoločností vrátane veľkej časti ruského bankového sektora.

Ukrajine Canberra poskytla obranné vybavenie a humanitárnu pomoc, pripomína agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet