Na hlavný obsah

Austrália pošle Ukrajine obrnené vozidlá

Žiadal o ne Zelenskyj.

Austrália pošle Ukrajine obrnené vozidlá
Na snímke austrálske obrnené vozidlá Bushmaster. Foto: Wikimedia Commons - Voľné dielo

Austrálsky premiér Scott Morrison v piatok (1. 4.) oznámil, že jeho krajina pošle na Ukrajinu obrnené vozidlá Bushmaster, o ktoré vo štvrtok (31. 3.) v prejave k austrálskemu parlamentu požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Informovala o tom agentúra AP. Morrison nešpecifikoval, koľko vozidiel s pohonom všetkých kolies do východoeurópskej krajiny pošle. Z Austrálie ich odvezú dopravné lietadlá Boeing C-17 Globemaster.

„Na Ukrajinu nemieria len naše modlitby, ale posielame tam tiež naše zbrane, muníciu, humanitárnu pomoc. A pošleme tam tiež našich bushmasterov,“ povedal Morrison.

Ani Austrália nie je v bezpečí, povedal Zelenskyj

Zelenského vystúpenie pred austrálskymi poslancami bolo ďalším zo série prejavov, ktorými sa ukrajinský prezident obracia na parlamenty jednotlivých krajín. Austrálski zákonodarcovia mu na začiatku aj na konci jeho 16-minútového príhovoru tlieskali postojačky.

Zelenskyj okrem iného vyzval Austráliu, aby zaviedla tvrdšie sankcie proti Rusku a aby zakázala ruským lodiam vplávať do austrálskych prístavov. Varoval, že hoci Kyjev a Canberru delia 15 000 kilometrov, Austrália nie je v bezpečí, pretože hrozí, že konflikt prerastie do jadrovej vojny.

Zelenskyj tiež naznačil, že ruské víťazstvo nad Ukrajinou by dodalo odvahy Číne, aby vyhlásila vojnu Taiwanu.

AP uvádza, že Austrália už Ukrajine prisľúbila alebo dodala vojenskú techniku v hodnote 91 miliónov austrálskych dolárov, humanitárnu pomoc za 65 miliónov austrálskych dolárov a 70 000 ton uhlia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet