Na hlavný obsah

Šimečka: V sankciách je ešte priestor na pritvrdenie

O embargu na plyn a ropu z Ruska sa stále rokuje.

Šimečka: V sankciách je ešte priestor na pritvrdenie
Na snímke europoslanec a nový prdseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Foto: TASR

Podľa podpredsedu Európskeho parlamentu Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) má Európska únia stále priestor na to, aby ešte pritvrdila vo svojich sankciách proti Rusku. Povedal to v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovesnko.

Únia v utorok (5. 4.) zverejnila už piaty balík sankcií proti Rusku, v ktorom je napríklad úplný zákaz dovozu uhlia z Ruska v hodnote štyroch miliárd eur alebo úplný zákaz obchodovania so štyrmi najväčšími ruskými bankami.

„Piate kolo sankcií zasahuje výrazne aj ruský finančný sektor, aj ruskú ekonomiku, špeciálne konečne aj energetiku,“ povedal Šimečka.

Najväčšou témou sú plyn a ropa

„Myslím si, že to nebude stačiť a Únia bude ešte musieť pritvrdiť. Sú tam stále aj oligarchovia, ktorých sa sankcie zatiaľ netýkajú, napríklad Oleg Deripaska,“ priblížil. Mieni, že „už nám ani svedomie nedovolí teraz tie sankcie zastaviť.“

Najväčšou témou sú podľa Šimečku ropa a plyn. „O tom sa stále rokuje. Vieme, že pre niektoré členské štáty je to zložité, keďže majú vysokú závislosť na ruskom plyne, ale musíme sa o tom rozprávať.“

Pripomenul, že od začiatku ruskej invázie EÚ prostredníctvom nákupu ropy a plynu poslala Rusku viac ako 20 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko