Na hlavný obsah

Autoškoly sú čoraz drahšie, so zdražovaním pritom nekončia

Čo región, to iné ceny v autoškolách.

Ceny autoškôl sú na historických maximách. V niektorých krajoch si za vodičský preukaz budúci vodiči od leta priplatia o ďalších sto eur. Autoškoly tvrdia, že inú možnosť nemajú. Ak chcú jazdiť, musia tankovať aj kúriť v učebniach, a to ich ženie do mínusu.

Tí, ktorí si vodičský preukaz stihli spraviť ešte koncom minulého roka, ušetrili 50 eur. Štyri mesiace v autoškole stoja v Nových Zámkoch teraz 700 eur. Za takúto cenu majú však kurz poslední študenti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Od júna to bude 750 eur a, pravdepodobne, budúci rok to bude už 800,“ hovorí Daniel Košťál, majiteľ autoškoly v Nových Zámkoch.

Čo región, to iné ceny v autoškolách. Napríklad v Bratislave už cena kurzu atakuje 1 000 eur. Všetky sa však zhodujú, že so zdražovaním ešte neskončili.

„Každá autoškola musí mať nejakú triedu, ktorú musí vykurovať, svietiť a vozidlá, do ktorých treba tankovať,“ priblížil Ľubomír Gonda, majiteľ autoškôl na strednom Slovensku.

„Kurz pozostáva zo 71 vyučovacích hodín a keď si vezmeme momentálne ceny okolo 700 až 900 eur, tak jedna vyučovacia hodina sa pohybuje okolo 10 až 15 eur a v tom je plat inštruktora, náklady na vozidlo, pohonné hmoty, amortizácia a niekde tam by mal byť aj zisk,“ doplnil Košťál.

Aby sa im to oplatilo, musel by kurz stáť aspoň tisíc eur. Nepredpokladajú však, že by to študentov odradilo – vodičský preukaz je dnes pre mnohých nutnosť a záujem je dlhodobo vysoký.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko