Na hlavný obsah

Bez Bieloruska nemôžu Rusko a Ukrajina uzavrieť dohodu, vyhlásil Lukašenko

V najbližších dňoch má rokovať s Putinom.

Bez Bieloruska nemôžu Rusko a Ukrajina uzavrieť dohodu, vyhlásil Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil vo štvrtok (7. 4.), že jeho krajina musí byť zapojená do rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine.

V priebehu nasledujúcich dní má rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Za chrbtom Bieloruska nemôžu uzatvoriť žiadnu dohodu. Keďže ste nás do toho zatiahli – hovorím najmä o západných krajinách –, tak na rokovaniach musí, prirodzene, zaznieť aj pozícia Bieloruska,“ uviedol Lukašenko.

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej vyhlásil, že Lukašenko sa musí osobne zúčastniť na záverečných rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

Bielorusko nespravodlivo označili za agresora, tvrdí

Ruské vojská napadli Ukrajinu 24. februára nielen z územia Ruska, ale aj Bieloruska. Európska únia i Spojené štáty uvalili preto ekonomické sankcie okrem Ruska aj na Bielorusko.

Lukašenko už viackrát prízvukoval, že bieloruská armáda nie je a ani nebude súčasťou konfliktu na Ukrajine, pričom vo štvrtok (7. 4.) uviedol, že Bielorusko nespravodlivo označili za spoluagresora.

„Nepotrebujeme túto vojnu. Pretože v konečnom dôsledku tohto konfliktu medzi dvoma slovanskými národmi sme to my, kto môže utrpieť najviac,“ vyhlásil bieloruský líder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet