Na hlavný obsah

Biden chce, aby Putina postavili pred súd

Reagoval na správy o masakre v Buči.

Biden chce, aby Putina postavili pred súd
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Vyzval tiež k ďalším protiruským sankciám. Informovala o tom v pondelok (4. 4.) agentúra AP.

Biden reagoval na správy ukrajinských úradov, že ruskí vojaci zabili stovky civilistov v meste Buča pri Kyjeve.

Rusko odmieta, že jeho vojaci v tejto vojne zabíjajú civilistov. Biden tiež vyzval na to, aby Putina pre vojnové zločiny postavili pred súd.

„Videli ste, čo sa stalo v Buči. Musíme pokračovať v poskytovaní zbraní Ukrajine, aby mohli pokračovať v boji. A musíme zhromaždiť všetky podrobnosti, aby sa mohol usporiadať skutočný súd pre vojnové zločiny,“ povedal Biden novinárom.

Buču navštívil aj Zelenskyj

Podľa agentúry AP dodal, že Putin je vojnový zločinec. Tím ruského prezidenta Biden nazval už v marci. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to neskôr označil za neprijateľnú a neodpustiteľnú rétoriku.

V pondelok Biden reagoval na správy z mesta Buča o stovkách mŕtvych civilistov. Mesto na okraji Kyjeva, ktoré po niekoľkých týždňoch ruskej okupácie ovládla znovu ukrajinská armáda, navštívil v pondelok ukrajinský rezident Volodymyr Zelenskyj.

Aj on na mieste za sprievodu ukrajinských vojakov a zahraničných novinárov znovu obvinil Putina z vojnových zločinov. „Toto sú vojnové zločiny a svet ich uzná ako genocídu,“ povedal Zelenskyj. Biden sa ale termínu genocídy vyhol, uviedla agentúra AP.

Počas vojny na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára ruskou inváziou, nazval Biden Putina tiež už „krvilačným diktátorom“, „hrdlorezom“ či „mäsiarom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet