Na hlavný obsah

Biden: Rusko pácha na Ukrajine genocídu

Putin ničí myšlienku byť Ukrajincom, tvrdí.

Biden: Rusko pácha na Ukrajine genocídu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (12. 4.) uviedol, že si stojí za tvrdením, že Rusko pácha na Ukrajine genocídu. Ruského prezidenta Vladimira Putina pritom obvinil, že sa snaží „zničiť myšlienku, že sa dá byť Ukrajincom“. Informuje o tom agentúra AP.

Oznámenie šéfa Bieleho domu prišlo niekoľko hodín po tom, ako termín genocída použil v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine v prejave v štáte Iowa. Tam predstavoval kroky svojej administratívy, ktorých cieľom je zastaviť rastúce náklady na pohonné hmoty v dôsledku vojny.

Krátko pred odletom z Iowy do Washingtonu Biden povedal, že si stojí za tvrdením, že Putin pácha proti Ukrajine genocídu.

„Áno, označil som to za genocídu,“ povedal americký prezident novinárom. „Je čoraz jasnejšie, že sa Putin snaží zničiť myšlienku, že je vôbec možné byť Ukrajincom,“ pokračoval.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenovo vyjadrenie ocenil, poďakoval USA za doteraz poskytnutú pomoc a uviedol, že Ukrajina potrebuje ďalšie zbrane. „Skutočné slová skutočného lídra,“ uviedol Zelenskyj na twitteri.

„Nazývať veci pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa postavili zlu. Sme vďační za doteraz poskytnutú americkú pomoc a naliehavo potrebujeme ďalšie ťažké zbrane, aby sme zabránili ďalším ruským zverstvám,“ dodal.

Nechá rozhodnúť právnikov

O tom, či konanie ruských síl na Ukrajine zodpovedá medzinárodnej definícii genocídy, budú podľa Bidena musieť rozhodnúť právnici. „Podľa mňa to tak ale určite vyzerá,“ povedal prezident.

„Objavujú sa ďalšie dôkazy o strašných veciach, ktoré Rusi na Ukrajine vykonali, a my sa budeme o tej devastácii dozvedať len stále viac a viac. Necháme právnikov, aby rozhodli na medzinárodnej úrovni, či to možno kvalifikovať ako genocídu,“ dodal.

Biden v utorok v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine termín genocída použil prvýkrát. „Rozpočet vašej rodiny, možnosť natankovať – nič z toho by nemalo závisieť od diktátora, ktorý vyhlasuje vojnu a pácha genocídu na druhom konci sveta,“ povedal prezident v prejave v Iowe s odvolaním sa na Putina.

Biden predtým vyjadril názor, že ruské útoky na Ukrajine nepredstavujú genocídu, ale že ide o vojnové zločiny, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet