Na hlavný obsah

Bilancia zahraničného obchodu skončila vo februári v mínuse

Výsledok ovplyvnili ceny nakupovaných energetických komodít.

Bilancia zahraničného obchodu skončila vo februári v mínuse
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Saldo zahraničného obchodu bolo vo februári pasívne v objeme takmer 259 miliónov eur. Jeho výšku nepriaznivo ovplyvnila medziročne vysoká hodnota dovozu, a tým aj rastúci deficit obchodu so zemným plynom, ropou a chemikáliami, spôsobený rekordnými cenami týchto komodít. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Extrémny nárast cien energetických komodít, ale aj iných vstupných surovín prispel aj vo februári 2022 k vyššiemu medziročnému rastu vývozu a dovozu tovaru.

Dovoz je medziročne vyšší už 13. mesiac v rade

Celkový vývoz tovaru dosiahol hodnotu 8 miliárd eur pri medziročnom raste o 11,1 %. Celkový dovoz tovaru je medziročne vyšší už 13. mesiac v rade, vo februári vzrástol o 23,2 % na 8,3 miliardy eur. Hranicu 8 miliárd eur v celej ére samostatného Slovenska prekročil export len trikrát a import dvakrát.

Dynamickejší rast dovozu spôsobil, že obchodná bilancia zahraničného obchodu slovenskej ekonomiky je štvrtý mesiac v červených číslach. Vo februári vykázala schodok 258,7 miliónov eur, pred rokom bolo saldo v pluse 496,4 miliónov eur.

Najobchodovanejšia trieda v zahraničnom obchode SR, stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz automobilov, zaznamenala napriek problémom s dodávkami materiálov štvrtý mesiac po sebe medziročný rast.

Vo februári bol však druhý najslabší, len na úrovni 2 %. Nižší rast ovplyvnil najmä slabší vývoz do krajín mimo EÚ.

Sezónne očistené údaje zahraničného obchodu

Po sezónnom očistení údajov dosiahol vo februári 2022 celkový vývoz tovaru hodnotu 7,8 miliardy eur pri medziročnom raste o 10 %. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 22 % na 8,3 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 475,1 milióna eur.

Za január a február 2022 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil celkový vývoz tovaru o 13,5 % na 15,6 miliardy eur a celkový dovoz sa zvýšil o 25,2 % na 16,2 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 594,5 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika