Na hlavný obsah

Gröhling: Rezort umožní dočasne otvoriť triedy materských škôl v iných priestoroch

Pomôže im aj finančne.

Gröhling: Rezort umožní dočasne otvoriť triedy materských škôl v iných priestoroch
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Počty ukrajinských detí na Slovensku ministerstvo školstva ráta v tisícoch. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) povedal, že presné údaje zverejní rezort na budúci týždeň. Dodal, že sa niekoľkonásobne zvýšili aj žiadosti ukrajinských učiteľov o prácu.

Stredné školy majú podľa neho dostatočné kapacity pre ukrajinských žiakov. Pri základných školách je to individuálne. „Sú školy, ktoré v rámci kapacity nevedia prijať deti, ale o ulicu ďalej je ďalšia škola, ktorá vie ponúknuť miesta pre 120 detí,“ dodal Gröhling.

Pomoc pre materské školy

Najväčším problémom sú materské školy. Z tohto dôvodu rezort umožní zriaďovateľom dočasne vytvoriť triedy materských škôl v iných priestoroch.

Materskú školu môžu zriaďovatelia spojiť so základnou či strednou školou a rezort im plánuje pomôcť aj finančne. Triedy môžu vzniknúť napríklad v centrách voľného času či na základných umeleckých školách.

Ministerstvo vyčlení na vybavenie či didaktické pomôcky jeden milión eur. Za každú zriadenú triedu dostane samospráva 10 000 eur. „Podľa počtu žiadostí uvidíme, či navýšime finančnú alokáciu,“ avizoval Gröhling s tým, že sa takto môže vytvoriť 100 tried pre 2 000 detí.

Register voľných miest v školách

Medzi ďalšie opatrenia na pomoc odídencom z Ukrajiny patrí register voľných miest v školách, ktorý má uľahčiť proces hľadania školy s voľnými miestami. Momentálne eviduje rezort okolo 120 škôl, ktoré sa do zoznamu zaregistrovali.

Rezort tiež pripravil pomoc pri uznávaní dokladov o vzdelávaní. „Veľmi intenzívne sme komunikovali aj s ukrajinským ministerstvo školstva, aby sme uľahčili spôsob dodávania týchto dokladov,“ priblížil.

Minister spomenul aj zamestnávanie ukrajinských pedagogických zamestnancov. Na získanie zamestnania je na Slovensku povinné preukázať doklad o bezúhonnosti. To najnovšie nahradí čestné vyhlásenie a psychologický posudok.

„Presné postupy stanoví a zverejní ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch. Následne nám dajú zoznam psychológov, ktorý pošleme na regionálne úrady školskej správy. Riaditelia škôl budú môcť kontaktovať regionálne úrady školskej správy a následne im bude pridelený termín,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko