Na hlavný obsah

Británia má poslať Ukrajine obrnené vozidlá vybavené raketometmi

Dopraviť ich môžu do niekoľkých dní.

Británia má poslať Ukrajine obrnené vozidlá vybavené raketometmi
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spojené kráľovstvo údajne čoskoro pošle Ukrajine obrnené vozidlá vybavené raketometmi. Rozhodnutie padlo po tom, čo Rusko spustilo plnohodnotnú ofenzívu na ovládnutie ukrajinského východu. V utorok (19. 4.) o tom informovali tlačové agentúry PA Media a DPA.

Britské ministerstvo obrany obrnené vozidlá typu Stormer vybavené protilietadlovými raketami predstavilo pred dvoma týždňami na Salisburskej nížine v Anglicku, píše denník The Sun.

Podľa neho tieto 13-tonové vozidlá môžu letecky dopraviť na transportných lietadlách typu Boeing C-17 Globemaster do niekoľkých dní.

Sú určené proti útokom vrtuľníkov a lietadiel

Tieto obrnené vozidlá sú určené proti útokom vrtuľníkov a nízko letiacich lietadiel, píšu na svojej webovej stránke ozbrojené sily Spojeného kráľovstva.

Stormery vyrába britská zbrojárska firma BAE Systems, na obsluhu potrebujú len troch ľudí a využívajú rakety Starstreak, ktoré dokážu zneškodniť nízko letiace stroje.

Správa o poslaní týchto vozidiel prišla po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že na východe Ukrajiny v prevažne rusky hovoriacom regióne Donbas sa sústreďuje „podstatná časť celej ruskej armády“.

Práve v Donbase separatisti podporovaní Ruskom vyhlásili dve nezávislé republiky, ktoré Moskva uznala, pripomína DPA.

Zelenskyj žiada západné veľmoci, aby mu poskytli väčšiu palebnú silu, tak by mohol lepšie bojovať proti ruskej armáde.

Britský premiér Boris Johnson 7. apríla oznámil, že „preveruje, akú ďalšiu vojenskú pomoc môžeme dodať“ Ukrajine. Vtedy sa objavovali správy, že Británia možno pošle obrnené vozidlá.

Rusko v pondelok (18. 4.) bombardovalo západoukrajinské mesto Ľvov. Zahynulo najmenej sedem ľudí.

Rusko podľa DPA evidentne zintenzívnilo útoky, pretože chce oslabiť ukrajinské ozbrojené sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet