Na hlavný obsah

Británia vyšle 8 000 vojakov na cvičenia v rámci NATO

Nasadia aj stovky obrnených vozidiel.

Británia vyšle 8 000 vojakov na cvičenia v rámci NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo tento rok vyšle zhruba 8 000 vojakov na sériu vojenských cvičení v krajinách východnej Európy, v Pobaltí a vo Fínsku. Spoločné cvičenia v rámci síl NATO sú podľa Londýna jednou z najväčších akcií britských síl od konca studenej vojny.

Britské jednotky sa na jar a v lete vydajú napríklad do Poľska, Severného Macedónska alebo Estónska, nasadia aj sedem desiatok tankov a viac ako stovku obrnených vozidiel, oznámilo v piatok (29. 4.) ministerstvo obrany.

„Zúčastní sa široké spektrum vojenských jednotiek, od pechoty až po zástupcov vrtuľníkovej a obrnenej divízie. Za podpory delostrelectva, protileteckej obrany, dronov, prostriedkov elektronického vedenia boja. Zapoja sa aj logistici a ženistov,“ uviedol veliteľ britských pozemných síl Ralph Wooddisse.

Asi 2 500 britských vojakov zamieri do Severného Macedónska. Ďalšie tisíce vojakov spoločne s tankmi a obrnencami sa potom v máji zapoja do cvičenia síl NATO na estónsko-lotyšskej hranici. Zúčastní sa ho celkovo zhruba 18 000 zástupcov aliančných armád.

Európske krajiny vrátane tých, ktoré sú členmi NATO, reagujú na ruskú inváziu na Ukrajinu a zvyšujú svoje obranné kapacity najmä v blízkosti ruských hraníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet