Na hlavný obsah

Britský parlament schválil vyšetrovanie premiéra Johnsona

Mohlo by to viesť až k jeho rezignácii.

Britský parlament schválil vyšetrovanie premiéra Johnsona
Britský expremiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP

Britskí zákonodarcovia vo štvrtok (21. 4.) schválili návrh opozície, aby premiér Boris Johnson čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore. A to pre vládne večierky organizovanými v čase covidovej uzávery. Vláda dopoludnia nečakane stiahla vlastný pozmeňujúci návrh, ktorým chcela vyšetrovanie zablokovať. Tým výrazne zvýšila šancu, že opozičný návrh prejde.

Vyšetrovanie úradujúceho premiéra pre úmyselné klamanie poslancov je absolútne ojedinelé. Podľa agentúry AP môže silno otriasť Johnsonovou pozíciou.

Poslanci schválili návrh všeobecným vyjadrením súhlasu, formálne o ňom nehlasovali. Ak sa preukáže, že premiér poslancom úmyselne klamal, mohlo by to viesť k jeho rezignácii.

Proti nemu boli aj konzervatívci

Predseda labouristov Keir Starmer uviedol, že cieľom je podporiť „jednoduchú zásadu, že v našej politike záleží na čestnosti, poctivosti a pravdovravnosti. Je to britská zásada, ktorou sa riadia členovia všetkých politických strán v tejto snemovni,“ povedal Starmer.

Podľa agentúry DPA je rozhodnutie parlamentu pre Johnsona bolestnou porážkou. Premiér, ktorý je momentálne na návšteve Indie, ráno vyjadril nádej, že konzervatívci hlasovaniu urobia prietrž.

Vláda chcela pôvodne presadiť, aby konzervatívni poslanci, ktorí majú v Dolnej snemovni jasnú prevahu, vyšetrovanie Johnsona zablokovali. Vo štvrtok však prekvapivo zmenila názor a odporučila vlastným poslancom, aby hlasovali podľa svojho svedomia.

To podľa britských médií výrazne zvýšilo šancu, že opozičný návrh prejde. Veľké pohoršenie nad tým, ako premiér riešil škandál s nezákonnými vládnymi večierkami, totiž vyjadrili aj mnohí konzervatívci.

„Pravda je veľmi jednoduchá. Johnson klamal, aby ho nikto nepristihol, a keď ho niekto pristihol, klamal zase,“ tvrdil poslanec za Škótsku národnú stranu (SNP) Ian Blackford.

„Premiér už mal byť dávno preč. Ministerský predseda by mal vedieť, že jeho angažmán sa skončil,“ povedal v rozprave konzervatívny poslanec Steve Baker. „Je skutočne deprimujúce, keď od nás chce, aby sme obhajovali neobhajiteľné,“ povedal jeho stranícky kolega William Wragg.

Až po vyšetrovaní polície

Výbor by mal vniesť jasno do toho, či premiér úmyselne klamal zákonodarcov, keď im tvrdil, že večierky vo vládnej štvrti a v Downing Street neboli v rozpore s vtedy platnými nariadeniami prijatými pre pandémiu covidu-19.

Z nepravdy ho usvedčila správa úradníčky Sue Grayovej i polícia, ktorá mu minulý týždeň za porušenie pravidiel uzávery udelila pokutu. Johnson sa v súvislosti s aférou zvanou Partygate ospravedlnil, ale povedal, že nemieni rezignovať.

Vyšetrovanie parlamentného výboru sa môže začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia. To môže podľa The Guardian trvať ešte niekoľko mesiacov. Hlavnou otázkou bude, či Johnson klamal poslancov úmyselne alebo neúmyselne. Ak by výbor dospel k tomu, že úmyselne, išlo by o pohŕdanie parlamentom, za ktoré hrozia sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet