Na hlavný obsah

Zabíjanie civilistov v Buči odsúdilo NATO, USA či Francúzsko

Svetoví lídri reagovali pohoršene.

Zabíjanie civilistov v Buči odsúdilo NATO, USA či Francúzsko
Ilustračná snímka - masový hrob v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom (3. 4.) rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za „hrozné“.

Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Spojené kráľovstvo a Nemecko.

„Takúto brutalitu voči civilistom sme v Európe nevideli už desaťročia a je to hrozné a absolútne neprijateľné,“ povedal šéf NATO. Stoltenberg tiež poznamenal, že nevidí veľký optimizmus čo sa týka tvrdení Moskvy, že sťahuje svojich vojakov z okolia hlavného mesta Kyjev.

„Čo sledujeme nie je odsun, ale premiestňovanie ruských vojakov,“ povedal. „Nemali by sme byť v istom zmysle príliš optimistickí, pretože útoky budú pokračovať a znepokojuje nás tiež možný nárast útokov,“ varoval.

Predseda Európskej rady Charles Michel napísal, že „je šokovaný“ z obrázkov, ktoré prichádzali z Buče. Avizoval ďalšiu pomoc Ukrajine a sankcie proti Rusku.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken takisto vyjadril šok a zdesenie zo záberov z Buče, kde na uliciach ležali mŕtve telá desiatok ľudí. „Toto je realita toho, čo sa deje každý jeden deň počas pokračujúcej ruskej brutality proti Ukrajine,“ povedal pre CNN.

Macron: Ruskí predstavitelia sa musia zodpovedať

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na sociálnej sieti napísal, že ruskí predstavitelia „sa musia zodpovedať za tieto zločiny“.

„Stovky civilistov zbabelo zavraždených na uliciach,“ napísal Macron v súvislosti s „neznesiteľnými“ fotografiami z Buče, ktoré svetové médiá zverejnili v sobotu (2. 4.).

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian odsúdil „masívne zneužívanie“, akého sa ruské sily v posledných týždňoch dopúšťajú na Ukrajine.

Ako píše stanica Sky News, Le Drian zdôraznil, že Francúzsko bude spolupracovať s ukrajinskými predstaviteľmi a Medzinárodným trestným súdom, s cieľom dostať osoby zodpovedné za rozsiahle zničenie Buče – kde podľa Kyjeva došlo k „úmyselnému masakru“ – pred súd.

Reagovala aj Británia

Ohavné útoky Ruska voči nevinným civilistom v mestách Irpiň a Buča sú ďalším dôkazom toho, že Putin a jeho armáda páchajú na Ukrajine vojnové zločiny,“ povedal predseda britskej vlády Boris Johnson.

Zároveň pripomenul, že Londýn podporuje Medzinárodný trestný súd (ICC) v jeho vyšetrovaní možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine.

Britský minister spravodlivosti Dominic Raab v tejto súvislosti „schválil dodatočnú finančnú podporu a nasadenie špecializovaných vyšetrovateľov,“ dodal Johnson.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet