Na hlavný obsah

V Buči našli ďalší masový hrob, Zelenskyj: Ide o genocídu

Rusi chcú podľa neho eliminovať celý národ.

V Buči našli ďalší masový hrob, Zelenskyj: Ide o genocídu
Na snímke masový hrob v meste Buča pri Kyjeve. Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať „celý (ukrajinský) národ.“. Ukrajinskí záchranári oznámili, že v meste Buča našli masový hrob s telesnými pozostatkami 57 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1510632097450504193

„Toto je genocída. Eliminácia celého národa a ľudu,“ povedal Zelenskyj pre reláciu Face the Nation, ktorú odvysielala americká stanica CBS v nedeľu (3. 4.). Rozhovor bol zverejnený po tom, ako začali z mesta Buča severozápadne od Kyjeva prichádzať zábery zachytávajúce bezvládne telá civilistov na uliciach.

Ukrajinskí záchranári medzičasom objavili za kostolom v centre mesta Buča zákop, v ktorom našli 57 tiel, povedal pre AFP Serhij Kaplyčnyj, ktorý sa predstavil ako šéf miestnej záchranárskej služby.

Reportéri AFP videli v zákope na vlastné oči desať tiel. Niektoré z nich boli v čiernych plastových vreciach, zatiaľ čo ostatné boli v civilnom odeve.

„Sme občanmi Ukrajiny a nechceme sa podriadiť politike Ruskej federácie. To je dôvod, prečo náš ničia a vyhladzujú,“ povedal Zelenskyj pre CBS. Kyjev predtým označil zabitie civilistov v Buči za „úmyselný masaker“ a požiadal členské štáty G7, aby okamžite prijali nové sankcie proti Rusku.

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu (2. 4.).

Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli masový hrob, kde bolo pochovaných najmenej 280 ľudí, a reportéri AFP videli pozdĺž ulíc ležať ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet