Na hlavný obsah

Šéf OSN chce, aby sa vraždenie v Buči nezávisle vyšetrilo

Moskva poprela, že by zabíjala civilistov.

Šéf OSN chce, aby sa vraždenie v Buči nezávisle vyšetrilo
Ukrajinskí vojaci okolo tela mŕtveho civilistu v Buči. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres uviedol, že je hlboko šokovaný zábermi mŕtvych civilistov z mesta Buča ležiaceho neďaleko Kyjeva. Vyzval na nezávislé vyšetrenie ich smrti a aby ľudia za ňu zodpovední boli pohnaní k zodpovednosti.

Ukrajinské úrady aj svedkovia v Buči uviedli, že ruskí vojaci v tomto meste zabili skoro 300 civilistov. Mŕtvi sú v masovom hrobe, telá ale ležali aj na uliciach, niektoré z nich s rukami zviazanými za chrbtom. Ruské sily sa z Buče stiahli 30. marca.

„Som hlboko šokovaný zábermi civilistov zabitých v ukrajinskej Buče,“ povedal Guterres.

Ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu (3. 4.) poprelo, že by ruskí vojaci v Buči zabíjali civilistov. Tvrdí, že fotografie a videá, ktoré sa dostali na verejnosť, sú „ďalšou provokáciou“ zo strany vlády v Kyjeve.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venedyktová v nedeľu v televízii povedala, že ukrajinskí žalobcovia vyšetrujúci možné vojnové zločiny zo strany Ruska.

Evidujú 410 tiel civilistov v mestách blízko Kyjeva a 140 tiel je predmetom skúmania. Podieľajú sa na ňom lekári z odboru súdnej medicíny a ďalší odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet