Na hlavný obsah

Nová Srebrenica? V Buči Ukrajinci pochovali takmer 300 mŕtvych

Niektorí z mŕtvych civilistov mali zviazané ruky za chrbtom.

Nová Srebrenica? V Buči Ukrajinci pochovali takmer 300 mŕtvych
Mŕtve telo civilistu na ulici v ukrajinskom meste Buča. Foto: ČTK/AP

Nové svedectvá prichádzajú z kyjevského predmestia Buča, ktorého oslobodenie Ukrajina oznámila v piatok (1. 4.).

Podľa agentúry AFP ležali v rade telá najmenej 20 mužov v civilnom oblečení. Jeden z mužov mal zviazané ruky a mŕtve telá boli roztrúsené na niekoľkých sto metroch. Príčinu ich smrti nemožno bezprostredne určiť.

Starosta mesta Anatolij Fedoruk neskôr povedal AFP, že do spoločných hrobov museli pochovať spolu takmer 300 ľudí.

„V Buči sme už pochovali 280 ľudí do spoločných jám,“ povedal. Podľa neho to nebolo možné urobiť na troch cintorínoch obce v dosahu streľby ruských vojakov.

Šokujúcu fotografiu z Buči, na ktorej sú údajne zastrelení civilisti ležiaci na zemi so zviazanými rukami, zverejnil v sobotu (2. 4.) večer na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

„Títo ľudia neboli vojaci. Nemali zbrane. Nepredstavovali hrozbu. Ku koľkým ďalším takýmto prípadom teraz dochádza na okupovaných územiach?“ okomentoval Podoľak snímku.

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1510336853261623301

Ukrajinská armáda oslobodila tiež niekoľko obcí, napríklad v okolí druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova.

Podľa expertov musel Kremeľ po neúspechu počiatočnej fázy svojho ťaženia na Ukrajine prehodnotiť plány a zanechať neúspešné snahy na obsadenie Kyjeva, Charkova, Odesy a ďalších veľkých ukrajinských miest.

Mesto Buča po vraždách civilistov označujú Ukrajinci za novú Srebrenicu. Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že počas mesačnej okupácie tam Rusi náhodne zavraždili vyše 300 miestnych civilistov. Niektorí mali zviazané ruky za chrbtom, niektorí ležia na ulici možno aj týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet