Na hlavný obsah

Bulharsko hovorí o porušení zmluvy, preskúma všetky dohody s Gazpromom

Premiér Petkov prerušenie dodávok označil za vydieranie.

Bulharsko hovorí o porušení zmluvy, preskúma všetky dohody s Gazpromom
Bulharský premiér Kiril Petkov. Foto: TASR/AP

Bulharsko preskúmava všetky dohody s ruským plynárenským koncernom Gazprom, vrátane tých o tranzite plynu do Srbska a Maďarska. Podľa agentúry Reuters to v stredu (27. 4.) povedal bulharský premiér Kiril Petkov.

Gazprom ráno oznámil, že zastavil dodávky plynu do Bulharska a do Poľska. Sofia hovorí o porušení zmluvy, pretože dopredu zaplatila za dodávky na celý mesiac.

Gazprom prerušenie dodávok ohlásil v utorok (26. 4.) s tým, že k nemu dôjde v stredu o ôsmej hodine ráno. Krok zdôvodnil tým, že plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch.

Situácia bola v ranných hodinách trochu neprehľadná a bulharský minister energetiky Alexander Nikolov napríklad podľa agentúry AP uvádzal, že plyn stále do Bulharska prúdil.

Porušenie zmluvy

Premiér Petkov prerušenie dodávok označil za vydieranie, Gazprom podľa neho porušil zmluvu, keď zmenil spôsob platieb za odobratý plyn. Petkov tiež uviedol, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová mu povedala, že Európska únia bude na vývoj reagovať spoločne. Šéfka únijnej exekutívy následne oznámila, že Brusel pripravuje koordinovanú únijnú reakciu.

O tej hovoril tiež minister Nikolov, podľa ktorého Bulharsko dúfa, že únia spoločne zabezpečí „alternatívne trasy a dodávky“. „Plyn je zjavne používaný ako politický nástroj,“ povedal minister, zrejme v odkaze na ruskú vojnu proti Ukrajine a s ňou spojený sankčný režim Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet