Na hlavný obsah

Bulharsko oznámilo vyhostenie ďalšieho ruského diplomata. Dôvodom je špionáž

Diplomat musí opustiť krajinu do 72 hodín.

Bulharsko oznámilo vyhostenie ďalšieho ruského diplomata. Dôvodom je špionáž
Bulharská vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bulharsko v piatok (1. 4.) oznámilo vyhostenie hlavného tajomníka ruskej ambasády, ktorého podozrieva zo zapojenia sa do špionáže. Diplomat musí opustiť krajinu do 72 hodín, uviedlo podľa agentúry AFP bulharské ministerstvo zahraničných vecí.

Oznámenie prichádza dva týždne po tom, ako Bulharsko vyhostilo 10 pracovníkov ruského veľvyslanectva v krajine.

Bulharská prokuratúra podľa AFP začala proti diplomatovi vyšetrovanie kvôli podozreniu z „neštandardných spravodajských aktivít, pravdepodobne v prospech Ruskej federácie“.

K vyhosteniu pristúpili aj iné európske krajiny

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pristúpili k vyhosťovaniu ruských diplomatov viaceré európske štáty vrátane pobaltských krajín, Holandska, Belgicka, Poľska, Írska.

Vyhostenie jedného diplomatického pracovníka ruského veľvyslanectva v Prahe oznámilo minulý týždeň tiež Česko. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí informovalo v stredu (30. 3.) o rozhodnutí znížiť počet pracovníkov ruskej ambasády v krajine o 35 osôb.

Bulharsko, členská krajina Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie, po začatí ruskej invázie na Ukrajinu zintenzívnilo vyšetrovanie týkajúce sa národnej bezpečnosti, pripomenula agentúra Reuters.

S Ruskom Bulharsko udržiava široké ekonomické a kultúrne styky, ale od roku 2019 tieto vzťahy poškodzujú špionážne aféry. Vlani v apríli vyhostila Sofia šesť Rusov kvôli podozreniu, že boli zapojení do výbuchov v muničných skladoch v rokoch 2011 až 2020.

Cieľom týchto akcií bolo podľa Bulharska zastaviť dodávky munície Ukrajine a Gruzínsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet