Na hlavný obsah

Búrka Megi si na Filipínach vyžiadala už 28 životov

Viac ako 17 000 osôb muselo opustiť svoje domovy.

Búrka Megi si na Filipínach vyžiadala už 28 životov
Zaplavená ulica na Filipínach. Foto: Twitter/GNN

Najmenej 28 ľudí prišlo o život na Filipínach v dôsledku búrky Megi, ktorá vyvolala zosuvy pôdy a záplavy v strednej a južnej časti krajiny. Uvádza to nová bilancia obetí, o ktorej v utorok (12. 4.) informovala agentúra AFP.

Viac ako 17 000 osôb muselo opustiť svoje domovy a vyhľadať útočisko v provizórnych príbytkoch.

Búrka Megi udrela na filipínske súostrovie v nedeľu (10. 4.). Priniesla so sebou silné zrážky a narušila v tejto prevažne katolíckej krajine dopravu pred veľkonočnými sviatkami.

Mnoho domov a polí zatopilo, mnoho ciest zostalo neprejazdných a na niektorých miestach sa prerušili dodávky elektriny.

Najhoršie postihnutá je provincia Leyte, kde zosuvy pôdy usmrtili v štyroch dedinách 22 ľudí a 27 ďalších osôb je nezvestných. Traja ľudia zahynuli tiež na južnom ostrove Mindanao a traja na ostrove Negros.

Na facebooku sa objavili zábery z dediny Bunga na ostrove Leyte, na ktorých je vidieť domy zaplavené až po strechy bahnom. „Pršalo nepretržite viac ako 24 hodín,“ povedala jedna z obyvateliek dediny Hannah Cala Vitangcolová.

Dvadsaťšesťročná učiteľka sa v pondelok (11. 4.) ráno zobudila a zbadala okolité stavby pod bahnitou lavínou. So svojou rodinou rýchlo vyhľadala útočisko v neďalekom hoteli. „Plakala som, pretože ľudí, ktorých zavalilo bahno, poznám. Tiež som sa bála, pretože za naším domom sú kopce,“ dodala.

Filipíny zasiahne ročne v priemere dvadsať tropických búrok, ktoré spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy. Pri tajfúne Rai, ktorý postihol Filipíny v decembri, prišlo o život viac ako 400 osôb a vyše 1 000 utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet