Na hlavný obsah

Bývalý policajt Chauvin sa odvolal proti odsúdeniu za vraždu Georgea Floyda

Dostal trest odňatia slobody 22,5 roka.

Bývalý policajt Chauvin sa odvolal proti odsúdeniu za vraždu Georgea Floyda
Na archívnej snímke bývalý americký policajt Derek Chauvin. Foto: TASR/AP

Bývalý príslušník policajného zboru mesta Minneapolis Derek Chauvin sa odvolal proti odsúdeniu za vraždu Georgea Floyda a s ním súvisiacemu trestu 22,5 roka väzenia.

Chauvinovi právnici na 82 stránkach odvolania okrem iného tvrdia, že sa sudca Peter Cahill dopustil viacerých chýb. Žiadajú zrušenie Chauvinovho odsúdenia za vraždu a nový súdny proces na inom mieste ako minule, alebo nové vymeranie Chauvinovho trestu, napísala agentúra Reuters.

Cahill sa podľa odvolania dopustil 14 rôznych chýb. Jednou z nich podľa obhajoby bolo napríklad to, že nevyhovel Chauvinovmu požiadavke presunúť prerokúvanie kauzy mimo Minneapolis, kde bol proces veľmi pozorne sledovaný a preberaný na verejnosti.

„Ohromná miera mediálneho pokrytia vystavovala doslova každý deň členov poroty správam, ktoré Chauvina démonizovali a velebili Floyda, čo bolo viac než dostatočné na to, aby sa dala predpokladať predpojatosť poroty,“ stojí v odvolaní.

Incident vyvolal protesty

Chauvina uznali vinným z vraždy vlani v apríli. Afroameričanovi Floydovi kľačal pri zatýkaní dlhé minúty na krku. To aj po tom, čo zadržaný zjavne stratil vedomie a nekládol žiadny odpor. Floyda neskôr po prevoze do nemocnice vyhlásili za mŕtveho.

Incident, ktorý zachytili okoloidúci na video, vyvolal v USA obrovskú vlnu protestov proti rasovo motivovanému násiliu a policajnej brutalite. Tá rezonovala aj v niekoľkých ďalších mestách po celom svete.

Súd Chauvinovi v júni 2021 vymeral trest 22,5 roka väzenia. Verdikt podľa agentúry Reuters verejnosť považovala za zásadné odmietnutie nemiestne tvrdých policajných zákrokov proti príslušníkom etnických menšín v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet