Na hlavný obsah

Bývalý prezident Andrej Kiska ide pred súd

Prokurátor ho obžaloval za pokračovací zločin daňového podvodu.

Bývalý prezident Andrej Kiska ide pred súd
Bývalý prezident Andrej Kiska. Foto: TASR

Bývalý prezident Andrej Kiska ide pred súd. Okrem bývalej hlavy štátu obžalovali aj konateľa spoločnosti KTAG Eduarda Kučkovského. S informáciou prišiel redaktor RTVS Juraj Mikula s odvolaním sa na sociálnu sieť prokuratúry.

Krajský prokurátor v Prešove podal na Kisku obžalobu za pokračovací zločin daňového podvodu vo forme organizátora v súvislosti s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu.

Andreja Kisku obvinili koncom roka 2019. Podľa polície si peniaze na kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2014 neoprávnene zahrnul do nákladov a jeho firma si následne od štátu vypýtala vratku v sume viac ako 150 000 eur.

Obhajoba to víta

Kiska podanie obžaloby víta. „Po nekonečných siedmich rokoch vyšetrovania a zneužívania polície mafiou, ktorú zneužívala strana Smer-SD prostredníctvom oligarchu (Norberta) Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara sa prípad dostane do rúk spravodlivosti,“ poznamenal jeho obhajca Peter Kubina pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Obhajoba sa opiera aj o výpovede kľúčových svedkov v známych kauzách, ktorých opozícia často spochybňuje. Napríklad o slová bývalého funkcionára NAKA Bernarda Slobodníka, ktorý hovoril o zadanej úlohe – údajne od Tibora Gašpara.

„Viackrát mi povedal, že Kisku treba obviniť a urobiť pre to maximum,“ hovoril Slobodník.

Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že trestné stíhanie nikomu neželá. Podanie obžaloby vníma ako významný procesný krok. „Všetci hovoria, že je rovnosť pred zákonom a že každý má voľné ruky. Potom musí pána Kisku stíhať osud pána (Ladislava) Bašternáka. Vrátane prepadnutia celého majetku. Ak teda máme hovoriť o nejakej spravodlivosti. Ale ja to pánovi Kiskovi neželám,“ povedal.

Krajská prokuratúra podala obžalobu aj na konateľa spoločnosti KTAG Eduarda Kučkovského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál