Na hlavný obsah

Hongkonská správkyňa Carrie Lamová oznámila, že nebude znova kandidovať

O funkciu by sa mal uchádzať bývalý policajt John Lee.

Hongkonská správkyňa Carrie Lamová oznámila, že nebude znova kandidovať
Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. Foto: TASR/AP

Hongkonská správkyňa Carrie Lamová sa nebude usilovať o ďalší mandát. Ako v pondelok (4. 4.) uviedla stanica BBC, Lamová bola v najvyššej exekutívnej pozícii od roku 2017 a počas jej vedenia prišli ľudia v Hongkongu o veľkú časť občianskych slobôd.

O funkciu hongkonského správcu sa chce podľa agentúry Reuters uchádzať druhý najvyššie postavený predstaviteľ mesta a bývalý policajt John Lee.

O novom vedení rozhodnú v máji

Hongkonského správcu vždy po piatich rokoch vyberá volebná komisia. Má 1 500 členov a tvoria ju predovšetkým pročínski politici. O novom vedení budú rozhodovať v máji. Pôvodný, marcový termín voľby nového správcu bol odložený kvôli epidémii ochorenia COVID-19, nový dátum stanovili na 8. mája.

Štyridsaťšesťročná Lamová pred novinármi povedala, že sa chce venovať rodine. „Už skôr som povedala, že prioritou je pre mňa rodina. Domnievajú sa (príbuzní), že je čas vrátiť sa domov,“ oznámila Lamová, ktorá je prvou ženou vo funkcii správkyne mesta.

Nominačné obdobie potrvá dva týždne

Lee riadil bezpečnostné operácie počas protestov v roku 2019 a vlani bol povýšený, čo podľa BBC bolo znakom toho, že sa Peking zameriava na bezpečnostné záležitosti Hongkongu.

Od roku 1997, keď sa bývalá britská kolónia dostala opäť pod čínsku správu, mal Hongkong štyroch správcov. Novozvolený má do funkcie nastúpiť 1. júla.

Podľa hongkongských médií by sa o pozíciu mohli uchádzať okrem Leea aj terajší tajomník pre finančné záležitosti Paul Chan alebo bývalý správca Leung Čchun-jing.

Nominačné obdobie kandidátov sa začalo v nedeľu a potrvá dva týždne. Kto sa chce o funkciu uchádzať, musí získať podporu aspoň 188 členov volebnej komisie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet