Na hlavný obsah

Ceny plynu po zastavení ruských dodávok do Poľska a Bulharska stúpli v Európe o 24 percent

Zvýšilo to napätie na európskom trhu.

Ceny plynu po zastavení ruských dodávok do Poľska a Bulharska stúpli v Európe o 24 percent
Na ilustračnej snímke plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal - Európa. Foto: TASR/AP

Ceny zemného plynu v Európe prudko vyskočili po tom, ako Rusko zastavilo jeho dodávky do Poľska a Bulharska. Informuje o tom v stredu (27. 4.) agentúra Bloomberg.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v stredu na burze v Amsterdame stúpol až o 24 % na 127,50 eura za megawatthodinu a jeho cena sa dostala na najvyššiu úroveň od 1. apríla.

Zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska ešte zvýšilo napätie na európskom trhu rovnako ako obavy z nedostatku zásob pre spor o platby. Moskva a Európska únia (EÚ) už niekoľko týždňov vedú spor o platby za dodávky plynu.

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby takzvané „nie priateľské“ krajiny platili rubľami. EÚ to odmieta a považuje to za porušenie platných zmlúv.

Poľsko, ktorému Rusko zastavilo dodávky, je hlasným kritikom politiky Moskvy a jej vojny na Ukrajine. Rusko zastavením dodávok plynu do Poľska a Bulharska signalizovalo, že nemá problém s použitím energií ako zbrane vo vojne.

Podľa expertov tým Rusko tiež dalo jasne najavo, že odberatelia, ktorí odmietajú nový spôsob platieb, sa vystavujú riziku zastavenia dodávok plynu. Navyše sa tým vytvára dodatočný dopyt, keďže Poľsko a Bulharsko budú musieť nahradiť ruský plyn, ako upozornila spoločnosť Jefferies Group.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika