Na hlavný obsah

Českí diplomati sa vrátili do Kyjeva

Znovuotvorenie ambasády v ukrajinskom hlavnom meste pripravuje aj Slovensko

Českí diplomati sa vrátili do Kyjeva
Na snímke vyvesujú českú vlajku pred českou ambasádou v Kyjeve. Foto: twitter/ MZV ČR

Česká republika v stredu (13. 4.) opäť otvorila svoju ambasádu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informoval o tom český rezort diplomacie na sociálnej sieti twitter.

„Česká vlajka opäť zaviala v Kyjeve, českí diplomati sú späť. Ide o jeden z mnohých krokov, ktorým Ukrajine vyjadrujeme podporu. Česko stálo a vždy bude stáť pri Ukrajine,“ napísalo české ministerstvo zahraničných vecí na twitteri.

Český zastupiteľský úrad v Kyjeve bol uzavretý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Neskôr sa českí diplomati stiahli aj z generálneho konzulátu v Ľvove.

Minister zahraničných vecí ČR Ján Lipavský minulý týždeň v piatok (8. 4.) uviedol, že českí diplomati sa už čoskoro vrátia do Kyjeva.

Návrate diplomatov do Kyjeva pripravuje Slovensko. V utorok (12. 4.) o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„V najbližších dňoch vyšlem do ukrajinskej metropoly inšpekčný tím zložený z našich diplomatov,“ uviedol minister. Úlohou tohto tímu bude priamo na mieste posúdiť bezpečnostnú situáciu v Kyjeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet