Na hlavný obsah

Česká vláda schválila ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Malo by ísť o obranné zbrane.

Česká vláda schválila ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Česká vláda rozhodla v stredu (6. 4.) o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Malo by ísť o obranné zbrane v hodnote 133 miliónov korún (približne 5 435 582 eur), informoval spravodajský web ČT24.

„Ide o nešpecifikovaný vojenský materiál zo zásob Českej republiky,“ uviedla na tlačovej konferencii ministerka obrany Jana Černochová (ODS) a dodala, že bližšie ho nemôže špecifikovať. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajine predstavuje už 1,1 miliardy korún, uviedol web ČT24.

Zbrane na obranu suverenity

Český minister zahraničia Jan Lipavský (Piráti) však už skôr spomenul, že Česko dodáva Ukrajine zbrane, o ktoré Kyjev žiada na obranu suverenity krajiny pred ruskou agresiou.

Minister pritom odmietol hovoriť o českých dodávkach ako o útočných zbraniach. Praha podľa neoficiálnych informácií poslala na Ukrajinu viac ako desiatku modernizovaných tankov sovietskej výroby T-72M.

Tanky T72 a bojové vozidlá pechoty, tzv. BVP, sú ešte zo 70. rokov minulého storočia a ukrajinskí vojaci túto techniku dobre poznajú. Nebudú sa s ňou musieť dlho zoznamovať a hneď ju môžu používať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet