Na hlavný obsah

Svetoví aj slovenskí politici reagujú na Macronovo víťazstvo

Macronovi zagratulovali.

Svetoví aj slovenskí politici reagujú na Macronovo víťazstvo
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: ČTK/ABACA/Blondet Eliot/ABACA

Predseda Európskej rady Charles Michel v nedeľu (24. 4.) vyjadril pocit úľavy nad víťazstvom úradujúceho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole prezidentských volieb.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Macronovi k volebnému výsledku zagratulovala.

„V týchto problematických časoch potrebujeme silnú Európu a Francúzsko, ktoré je naplno oddané zvrchovanejšej a strategickej Európskej únii,“ napísal Michel na twitteri. „S Francúzskom môžeme počítať na ďalších päť rokov,“ dodal.

„Mám veľkú radosť, že budeme môcť pokračovať v našej vynikajúcej spolupráci,“ napísala na sociálnej sieti Von der Leyenová.

Macron zvíťazil v nedeľňajšom (24. 4.) druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 58,5 % hlasov.

Slovenskí politici jeho znovuzvolenie ocenili

Slovenskí politici znovuzvolenie Emmanuela Macrona ocenili a k víťazstvu mu zagratulovali. „Teším sa na pokračovanie našej práce spoločne s Francúzskom pre silnú a jednotnú EÚ,“ napísala na twitteri slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Populizmus a deštrukcia boli porazené. Je to skvelá správa pre Európu a zodpovedná voľba,“ uviedol predseda slovenskej vlády Eduard Heger.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka znovuzvolenie Macrona dokazuje záujem francúzskych voličov o európsku budúcnosť krajiny, ako aj o jej silné angažovanie na medzinárodnej scéne.

„Je to dobrá správa pre Európu, ktorá čelí novým a kolosálnym výzvam, ako sú obnova mieru na Ukrajine, energetická bezpečnosť Európskej únie či klimatická zmena,“ napísala vicepremiérka Veronika Remišová.

„Presvedčivé víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách vo Francúzsku je vynikajúcou správou nielen pre EÚ z hľadiska jej úspešnej budúcnosti, ale tiež pre celý demokratický svet, najmä vzhľadom k jasnému postoju Macronovej administratívy proti ruskej agresii proti Ukrajine,“ skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Gratulácie od európskych politikov či Bidena

„Teším sa na pokračovanie našej úzkej spolupráce – najmä pri podpore Ukrajiny, obrane demokracie a boji proti klimatickým zmenám,“ napísal na twitteri prezident USA Joe Biden. Francúzsko nazval „kľúčovým partnerom pri riešení globálnych výziev“. Gratulácie predtým na twitteri zverejnil aj americký minister zahraničia Antony Blinken.

Predsedníčka Európskeho parlamentu  (EP) Roberta Metsolová sa teší na pokračovanie spolupráce s Francúzskom, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. „Silná EÚ potrebuje silné Francúzsko,“ napísala.

Radosť nad pokračovaním spolupráce vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. „Francúzsko je jedným z našich najbližších a najdôležitejších spojencov,“ napísal na twitteri.

Macronovi gratuloval tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezidenta Francúzska označil za „skutočného priateľa“. „Gratulujem prezidentovi a skutočnému priateľovi Emmanuelovi Macronovi k volebnému víťazstvu,“ uviedol v noci na pondelok (25. 4.). 

Ku gratuláciám sa pripojili tiež belgický premiér Alexander De Croo a jeho luxemburský náprotivok Xavier Bettel, ktorí sú rovnako ako Macron centristickí politici.

Holandský premiér Mark Rutte vyjadril nádej na pokračovanie rozsiahlej spolupráce v EÚ i NATO.

K víťazstvu Macronovi zablahoželal aj taliansky premiér Mario Draghi.

Nemeckí politici z rôznych častí politického spektra vyjadrili Macronovi podporu, píše AP. Boli medzi nimi i predstavitelia strán vládnej koalície – sociálnych demokratov (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených.

„Félicitations, srdečné blahoželanie milému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi,“ napísal kancelár Olaf Scholz. „Teším sa, že budeme pokračovať v našej dobrej spolupráci,“ poznamenal. „Kancelár Scholz zavolal prezidentovi, aby mu zablahoželal. Bol to prvý hovor, ktorý prezident prijal, je to znamenie nemecko-francúzskeho priateľstva,“ uviedol Elysejský palác.

Český premiér Petr Fiala na twitteri napísal: „Francúzsko je náš životne dôležitý partner a veľmi chceme naďalej rozvíjať naše skvelé vzťahy.“ Fiala pripomenul, že ČR od 1. júla prevezme polročné predsedníctvo v Rade EÚ práve od Francúzska.

Kritika z domácich radov

„Víťazstvo Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách je vynikajúcou správou pre celú Európu,“ uviedol vo vyhlásení Draghi.

K výsledkom prezidentských volieb sa začali vyjadrovať aj francúzski politici. Stúpenci víťaza Emmanuela Macrona mu gratulovali a na jeho podporu vystupujú v mnohých francúzskych médiách.

Radikálny ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon, ktorý v prvom kole volieb skončil na treťom mieste, kritizoval Macrona a vyzval Francúzov, aby nepoľavovali vo svojom boji. Uznanie Le Penovej vyjadril krajne pravicový politik Éric Zemmour.

„Ľudia odmietli podporiť Le Penovú a je to dobrá správa. Macron je ale prezident zvolený najnižším počtom hlasov v dejinách Francúzska, „ vyhlásil Mélenchon, hoci niektorí analytici toto tvrdenie odmietajú. „Macronova monarchia sa topí v hlasoch tých, ktorí neprišli k voľbám alebo vhodili prázdny lístok,“ dodal Mélenchon.

„Nevzdávajte sa, naopak. Začnite konať, od srdca a vo veľkom. Tretie kolo volieb sa začína už dnes večer,“ povedal Mélenchon s odvolaním sa na júnové parlamentné voľby.

„Chcem vyjadriť svoje sklamanie a svoj smútok. Dnes večer prehrali tí, ktorí majú radi Francúzsko,“ vyhlásil Zemmour. „Žiaľ, pre Francúzsko a pre Francúzov vyhral Macron,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet