Na hlavný obsah

Čína si odmieta vybrať stranu v súvislosti s vojnou na Ukrajine

EÚ apelovala na Čínu, aby využila svoj vplyv.

Čína si odmieta vybrať stranu v súvislosti s vojnou na Ukrajine
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví. Je aj proti deleniu sveta „na bloky“. Predstaviteľom EÚ to v piatok (1. 4.) na virtuálnom samite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, informuje agentúra DPA.

Čínsky premiér sa prostredníctvom videoprenosu prihovoril predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Čína a EÚ by mali spolupracovať pri ukrajinskej kríze

Podľa slov predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie premiér uviedol, že Čína je proti „rozdeľovaniu (sveta) na bloky“ a „vyberaniu si strán“.

Čínsky premiér takto reagoval na výzvu Európskej únie. Tá na samite EÚ-Čína apelovala na Peking, aby využil svoj vplyv a pomohol ukončiť vojnu na Ukrajine.

„Čína a EÚ sú spoločne zodpovedné za to, aby využili svoj spoločný vplyv a diplomaciu na ukončenie vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine,“ uviedol Michel v príspevku, ktorý zverejnil na sociálne sieti počas prestávky v rozhovoroch na zmienenom samite.

Čínsky prezident Si Ťin-pching neskôr podľa rovnakého predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie Leyenovej a Michelovi cez videoprenos zase povedal, že Čína a EÚ by mali spolupracovať pri zvládaní ukrajinskej krízy a zabrániť „jej rozširovaniu“.

Dodal, že vzťahy EÚ a Číny môžu v čase ruskej invázie na Ukrajine slúžiť na zabezpečenie globálnej stability, približuje DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet