Na hlavný obsah

Daniel Day-Lewis mal legendárne metódy. Vždy sa stal postavou, ktorú hral

Ako jediný v histórii získal troch Oscarov.

Daniel Day-Lewis mal legendárne metódy. Vždy sa stal postavou, ktorú hral
Na archívnej snímke britský oscarový herec Daniel Day-Lewis si preberá cenu za najlepšieho herca vo filme Lincoln na Critics' Choice Awards v Santa Monice. Foto: TASR/AP

Britský herec Daniel Day-Lewis sa do svojich úloh vtelil ako chameleón. A jeho obsadenie dávalo režisérom istotu na skvelý výkon. Jeden z najžiadanejších hercov svojej generácie si svoje úlohy starostlivo vyberal a množstvo ponúk odmietal. To počas jeho kariéry viedlo až k niekoľkoročným nakrúcacím pauzám.

A v šesťdesiatke sa držiteľ troch pozlátených sošiek za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe rozhodol ukončiť svoju kariéru. V piatok 29. apríla oslavuje Daniel Day-Lewis okrúhlych 65 rokov.

Bol na vozíku, učil sa po česky

Prvýkrát na seba Day-Lewis upozornil v úlohe námorného dôstojníka v snímke Bounty (1984). O päť rokov neskôr už získal prvého Oscara za presvedčivé stvárnenie ochrnutého maliara vo filme Moja ľavá noha.

Do povedomia najširšieho publika sa potom zapísal vďaka výpravnému filmu Posledný Mohykán v roku 1992. V tom čase ho už režiséri poznali ako herca, ktorý je ochotný pre splynutie s postavou urobiť veľa nadštandardnej práce.

Je zástancom Stanislavského metódy – stane sa postavou, ktorú hrá. Napríklad vo filme V mene otca (1993) stvárnil nespravodlivo odsúdeného na dlhé roky väzenia za terorizmus. Na nakrúcanie pripravoval tak, že sa nechal zavrieť do cely a požadoval od členov štábu, aby naňho slovne útočili, pripomenulo Rádio FM.

Pri nakrúcaní spomínaného oscarového filmu Moja ľavá noha na dlhé týždne prestal chodiť a pohyboval sa iba na vozíku. Vďaka svojej hereckej metóde sa tiež zoznámil s češtinou.

Tú sa začal učiť kvôli filmovej adaptácii románu Milana Kunderu Neznesiteľná ľahkosť bytia z roku 1988. Herec neváhal odcestovať do Prahy, učiť sa po česky, zistiť si, ako to vyzeralo v metropole v zlomovom lete 1968.

Kvôli svojej ďalšej veľkej úlohe násilného vodcu zločineckej bandy vo filme Gangy New Yorku z roku 2002 zase vraj medzi scénami brúsil nože a začal počúvať rapera Eminema, aby v sebe vzbudil poriadnu zlosť.

Dočkal sa mnohých ocenení

Svojho druhého Oscara získal v roku 2008 za úlohu naftového magnáta zo začiatku 20. storočia vo filme Až na krv. A do tretice akademici o päť rokov neskôr ocenili jeho úlohu amerického prezidenta vo filme Lincoln.

Stal sa tak jediným hercom v histórii, ktorý trikrát dostal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Je tiež štvornásobným držiteľom ceny BAFTA, trikrát získal cenu Screen Actors Guild a dvakrát Zlatý glóbus za najlepšieho herca.

Day-Lewis, o ktorého živote aj hereckých metódach kolujú takmer legendy, pochádza z intelektuálnej rodiny. Je synom spisovateľa a básnika Cecila Day-Lewisa, s ktorým si však podľa vlastných slov veľmi nerozumel, a herečky Jill Balconovej.

Jeho starý otec, sir Malcolm Balcon, produkoval prvé filmy Alfreda Hitchcocka. Vďaka matke sa Daniel prvýkrát mihol vo filme v 14 rokoch v dráme Mizerná nedeľa (1971).

Prípravu potom absolvoval pri preslávenom bristolskom divadle Old Vic. K jeho ďalším počinom sa zaraďujú Čarodejnice zo Salemu (1996) či Boxer (1997). Jeho posledným filmom je Niť z prízrakov z roku 2017, ktorý sa odohráva v módnom svete Londýna 50. rokov.

Daniel Day-Lewis, v roku 2014 povýšený do šľachtického stavu, má syna s herečkou Isabelle Adjaniovou. Od roku 1996 je ženatý s Rebeccou, dcérou dramatika Arthura Millera. Majú dvoch synov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet