Na hlavný obsah

Dánsko vyhostilo 15 ruských diplomatov, dôvodom je špionáž

Podobný krok oznámilo v utorok aj Taliansko, Švédsko a Španielsko.

Dánsko vyhostilo 15 ruských diplomatov, dôvodom je špionáž
Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Dánsko vyhostilo z krajiny 15 ruských diplomatov, ktorí sa podľa neho podieľali na činnosti tajných služieb. Oznámil to v utorok (5. 4.) minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. Krok podľa neho súvisí tiež so správami o masovom zabíjaní civilistov ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča.

Rozhodnutie Kodane prišlo po tom, ako v pondelok (4. 4.) vyhostili desiatky ruských diplomatov Francúzsko a Nemecko. Moskva v reakcii uviedla, že prijme adekvátne protiopatrenia.

Krajinu musia opustiť do dvoch týždňov

„Dospeli sme k záveru, že 15 vyhostených agentov vykonávalo špionážnu činnosť na dánskom území… a chceme vyslať signál, že špionáž na dánskom území je neprijateľná,“ povedal Kofod. Diplomati majú Dánsko opustiť do dvoch týždňov.

Francúzsko v pondelok oznámilo, že vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorých činnosť je v rozpore s francúzskymi záujmami. Nemecko rozhodlo o tom, že z krajiny vypovie 40 ruských diplomatov. Podľa Berlína pracujú pre ruské tajné služby.

Vyhosťuje aj Taliansko a Švédsko

Okrem Dánska aj taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v utorok oznámil, že z krajiny vyhostili 30 ruských diplomatov pre dôvody „spojené s národnou bezpečnosťou“. Informovali o tom agentúry ANSA a Reuters.

Rezort diplomacie si podľa Di Maia predvolal ruského veľvyslanca Sergeja Razova, ktorému oznámil rozhodnutie talianskej vlády vyhostiť 30 ruských diplomatov.

Toto rozhodnutie, prijaté po dohode s ostatnými európskymi a atlantickými partnermi, je nevyhnuté pre dôvody spojené s našou národnou bezpečnosťou v kontexte súčasnej krízovej situácie, ktorú spôsobil neoprávnený útok Ruskej federácie na Ukrajinu,“ uviedol Di Maio.

Rusko bude na vyhostenie ruských diplomatov z Talianska adekvátne reagovať, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú cituje Reuters.

Podobný krok urobilo Švédsko, ktoré vyhostilo troch ruských diplomatov. „Ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo, že deportuje troch ruských diplomatov, ktorých činnosť vo Švédsku bola v rozpore s Viedenským dohovorom,“ povedala švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová.

Reakcia na vojnové zločiny

Vyhostenie približne 25 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva v Španielsku oznámil aj tamojší šéf diplomacie José Manuel Albares. Ide o reakciu na údajné páchanie vojnových zločinov ruskou armádou na Ukrajine.

„Rozhodli sme sa vyhostiť ruských diplomatov a zamestnancov z ruského veľvyslanectva v Španielsku, ktorí predstavujú hrozbu pre záujmy a bezpečnosť našej krajiny,“ vyhlásil Albares.

„Neúnosné zábery masakru civilistov v meste Buča po stiahnutí ruskej armády nás hlboko poburujú,“ dodal. Nevylúčil ani prijatie ďalších opatrení proti Moskve. Ruský veľvyslanec v Španielsku podľa neho zatiaľ nie je na zozname osôb, ktoré majú opustiť krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet