Na hlavný obsah

Herečka Debbie Reynoldsová zomrela deň po smrti svojej dcéry

Oslávila by 90 rokov.

Herečka Debbie Reynoldsová zomrela deň po smrti svojej dcéry
Americká herečka Debbie Reynoldsová. Foto: TASR/AP

Americká herečka Debbie Reynolds, ktorá sa preslávila jedným z najkultovejších muzikálov, no jej život poznamenala aj tragédia, by v piatok (1. 4.) oslávila 90. narodeniny.

Mary Frances „Debbie“ Reynolds sa narodila 1. apríla 1932 v americkom El Pase v Novom Mexiku. Vyrastala v nábožensky založenej rodine a v rovnakom duchu sa niesla aj jej výchova.

V roku 1939 sa celá rodina presťahovala do Kalifornie, kde Reynoldsová navštevovala strednú školu, v ktorej v roku 1948 vyhrala súťaž krásy. Na súťaži si ju všimli hľadači talentov zo spoločností MGM a Warner Bros.

Podpísala dvojročnú zmluvu so spoločnosťou Warner Bros. a od Jacka L. Warnera dostala prezývku Debbie, ktorá jej prirástla k srdcu. Po dvoch rokoch prešla k štúdiu MGM, kde zažila vrchol svojej kariéry. Začala nakrúcať muzikály a spievať piesne.

Filmová kariéra

Reynoldsová hrala hlavnú úlohu po boku Genea Kellyho v kultovom filmovom muzikáli Spievanie v daždi (Singin‘ in the Rain, 1952).

Jedinú nomináciu na Oscara získala za rolu v muzikáli Nepotopiteľná Molly Brownová (The Unsinkable Molly Brown, 1964). Pôvodne ju však producent filmu do roly nechcel obsadiť, jej úlohu mala dostať Shirley McLaineová. Po skúškach však uznal, že sa do roly hodí.

Debbie Reynoldsová vo filme Spievanie v daždi.
Debbie Reynoldsová vo filme Spievanie v daždi.Foto: imdb.com
Foto: imdb.com

V tom istom roku sa objavila v komédii Zbohom Charlie (Goodbye Charlie) po boku Tonyho Curtisa. O dva roky neskôr si zahrala v muzikáli Spievajúca mníška (The Singing Nun), hoci to bola jedna z jej známejších úloh, tak ju vždy označovala za najhoršie rozhodnutie svojej kariéry.

Na začiatku 70. rokov sa začala pomaly vytrácať zo strieborného plátna. Objavovala sa vo filmoch len sporadicky a v malých rolách.

V roku 1973 ju nominovali takisto na divadelnú cenu Tony za výkon v muzikáli Irene. Bolo to jej prvé vystúpenie na Broadwayi, kde si zároveň zahrala po boku dcéry Carrie Fisherovej. V divadle aktívne hrala až do roku 2010.

Debbie Reynoldsová v seriáli Will a Grace.
Debbie Reynoldsová v seriáli Will a Grace.Foto: imdb.com
Foto: imdb.com

Za zmienku stojí úloha divadelnej matky Bobbi Adlerovej v seriáli Will a Grace, kde účinkovala sedem rokov a vyslúžila si svoju jedinú nomináciu na Emmy.

V roku 2001 si zahrala po boku bývalých kolegýň Shirley MacLainovej, Joan Collinsovej a Elizabeth Taylorovej v komédii Tri staré grácie (These Old Broads). Jej poslednou filmovou úlohou bola Liberaceho matka vo filme Liberace! (2013).

Rodinná tragédia

Reynoldsová dostala v roku 2015 čestného Oscara za humanitárnu činnosť, ale bola príliš chorá, aby sa slávnostného odovzdávania mohla zúčastniť. Sošku prevzala jej vnučka, herečka Billie Lourdová.

Za svoj život sa Reynoldsová trikrát vydala. Mala dve deti so zosnulým spevákom Eddiem Fisherom – herečku Carrie Fisherovú a režiséra Todda Fishera – ktorý ju opustil pre inú hereckú divu Elizabeth Taylorovú. V tej dobe boli najlepšími kamarátkami.

Americké herečky Debbie Reynoldsová a Carrie Fisherová.
Americké herečky Debbie Reynoldsová a Carrie Fisherová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Reynoldsová zomrela 28. decembra 2016 na následky mozgovej príhody len deň po tom, ako po infarkte vo veku 60 rokov zomrela jej dcéra Carrie Fisherová. „Chcela byť s Carrie,“ povedal syn americkému týždenníku Variety.

Matka s dcérou sa spolu objavili v dokumentárnom filme V žiari reflektorov: Carrie Fisher a Debbie Reynolds (Bright Lights: Starring Debbie Reynolds and Carrie Fisher), ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Cannes v roku 2016.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet