Na hlavný obsah

Deficit verejných financií vlani presiahol 6 % HDP

Dlh verejnej správy presiahol 61 miliárd eur.

Deficit verejných financií vlani presiahol 6 % HDP
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štát v roku 2021 hospodáril s deficitom 6,15 % z HDP, pričom v roku 2020 to bolo 5,47 % z HDP. Medziročne sa deficit verejnej správy v absolútnej hodnote zvýšil o 0,94 miliardy eur na takmer 6 miliárd eur. Vyplýva to zo Správy o deficite a dlhu SR, ktorú aktuálne zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na tomto výsledku sa podieľala najmä ústredná štátna správa, ktorá hospodárila s mínusom 6,2 miliardy eur, miestna samospráva vykázala mierny deficit 23 miliónov eur a fondy sociálneho zabezpečenia mierny prebytok 270 miliónov eur.

Dlh verejnej správy presiahol 61 miliárd eur

Dlh verejnej správy v roku 2021 dosiahol takmer 61,3 miliardy eur, čo predstavovalo 63,1 % z hodnoty HDP. V roku 2020 dosahovala jeho hodnota 59,7 % z ročného HDP. Počas roka 2021 dlh vzrástol o 6,2 miliardy eur, čo ovplyvnilo nový deficit i významné zvýšenie hotovosti.

Výsledný deficit ovplyvnilo zvýšenie výdavkov (vrátane covid opatrení), ako aj zníženie príjmov sektora verejnej správy.

Správu s údajmi o deficite a dlhu predložil ŠÚ SR Európskej komisii (EK) v pravidelnom termíne k 1. aprílu. V zmysle medzinárodných záväzkov SR zostavuje a zasiela Eurostatu údaje o dlhu a deficite sektora verejnej správy dvakrát ročne, vždy k 1. aprílu a spresnené údaje k 1. októbru kalendárneho roka.

Cieľom je posúdenie plnenia tzv. maastrichtských kritérií v oblasti rozpočtu jednotlivých členských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika