Na hlavný obsah

Desať ľudí z nezvestnej japonskej lode je mŕtvych, pátranie pokračuje

Na palube bolo 26 osôb.

Desať ľudí z nezvestnej japonskej lode je mŕtvych, pátranie pokračuje
Najmenej desať ľudí zahynulo pri potopení vyhliadkovej lode pri severnom pobreží Japonska. Foto: TASR/AP

Japonská pobrežná stráž v nedeľu (24. 4.) potvrdila, že všetkých desať ľudí, ktorých našla po sobotňajšom (23. 4.) potopení výletnej lode s 26 ľuďmi na palube pri ostrove Hokkaido, je mŕtvych. Pátranie po ďalších pokračuje. Informuje o tom agentúra AP.

Výletná loď KAZU I sa v sobotu (23. 4.) plavila v chladných vodách pri severovýchode ostrova Hokkaido, pričom na palube bola dvojčlenná posádka a 24 pasažierov vrátane dvoch detí.

Posádka skoro popoludní miestneho času (ráno SELČ) vyslala tiesňové volanie s informáciou, že plavidlo naberá vodu. Médiá informovali, že podľa posádky mali všetci na palube záchranné vesty.

Pátranie pokračuje

V oblasti pri polostrove Širetoko, ktorého časť je na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO, následne začala pátracia operácia zahŕňajúca šesť člnov aj niekoľko lietadiel a potápačov. Pomáhala aj polícia a miestni rybári.

Asi po 19 hodinách neďaleko spomínaného polostrova našli štyroch ľudí, ktorí boli v bezvedomí „prepravení do lekárskej starostlivosti“, oznámila pobrežná stráž.

Neskôr informovala, že našli ďalších piatich ľudí, pričom ich zdravotný stav nespomenula. Podľa televízie NHK boli z prvej štvorice tri osoby vyzdvihli z mora, štvrtú obeť nešťastia našli v skalnatom teréne na pobreží.

V nedeľu (24. 4.) dopoludnia pobrežná stráž potvrdila, že nešťastie neprežilo sedem mužov a tri ženy. Pátranie po ďalších pokračuje.

Špekuluje sa, že loď narazila do skál

Agentúra AP upozorňuje, že teplota vody býva v danej oblasti v tomto ročnom období len tesne nad bodom mrazu, kvôli skalnatému pobrežiu je zase okolie polostrova známe ako náročné miesto pre plavbu na lodi.

Spojenie s plavidlom KAZU I bolo podľa všetkého stratené za silného vetra a veľkých vĺn. Miestni rybári sa predtým kvôli zlým podmienkam vrátili so svojimi člnmi do prístavu.

Špekuluje sa o tom, že výletná loď v nepokojných vodách narazila do skál a pri náraze sa jej poškodil trup.

Médiá podotýkajú, že KAZU I havarovala už vlani, keď v júni narazila na dno v blízkosti prístavu. Vtedy sa incident obišiel bez mŕtvych či zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet