Na hlavný obsah

Diabolský úsmev, upretý pohľad a zdvihnuté obočie. Jack Nicholson oslavuje 85 rokov

Je tiež režisérom, producentom a spisovateľom.

Diabolský úsmev, upretý pohľad a zdvihnuté obočie. Jack Nicholson oslavuje 85 rokov
Na snímke americký herec Jack Nicholson. Foto: ČTK

Diabolským úsmevom, upretým pohľadom a zdvihnutým obočím fascinuje Jack Nicholson filmových divákov už šesť desiatok rokov.

Živelný herec vytvoril niekoľko legendárnych postáv strieborného plátna, získal tri Oscary a rekordných 12 nominácií, ako aj povesť jedného z najväčších hollywoodskych lámačov ženských sŕdc.

Hviezda kultových snímok Bezstarostná jazda, Prelet nad kukučím hniezdom, Čínska štvrť, Cena za nežnosť či Tak dobre ako sa len dá oslavuje v piatok 22. apríla 85 rokov.

Na filmovom plátne naposledy pred 12 rokmi

Nicholson je tiež režisérom, producentom a spisovateľom. Na filmovom plátne sa naposledy ukázal pred 12 rokmi.

Režisér Roman Polanski si Nicholsona vybral pre úlohu detektíva vo svojom ikonickom bravúrnom trileri Čínska štvrť (1974). Nicholson si tu dokonca nechal zlomiť nos, čo je v hollywoodskom systéme vec nevídaná.

„Jack je ten najpríjemnejší človek, ktorého som kedy stretol, dokáže rozmaznať režiséra i scenáristu, pretože v jeho ústach znejú aj tie najhoršie texty jednoducho skvele,“ povedal o ňom Polanski.

Miloš Forman ho zase obsadil do úlohy násilníka McMurphyho v Prelete nad kukučím hniezdom (1975). V tejto polohe sa Nicholson stal predobrazom všetkých svetových rebelov.

V napätí nabitom filme Osvietenie Stanleyho Kubricka sa zase prevtelil do spisovateľa Jacka Torrenca, ktorý postupne prepadával šialenstvu. „Aj málo je s ním na dlho,“ hovorí ďalší slávny režisér Martin Scorsese, ktorý sa s impulzívnym hercom dlho poznal, ale pred kamerou s ním pracoval až v kriminálnom filme Skrytá identita (2006), kde Nicholson stvárnil gangstera Franka Costella.

A herecký koncert predviedol aj v tragikomédii Kým si po nás príde (2007). V nej s Morganom Freemanom odmietol čakať na smrť v nemocničnej izbe.

Životný príbeh hodný filmu

Životný príbeh Jacka Nicholsona je sám o sebe hodný filmového spracovania. Narodil sa 22. apríla 1937 v americkom štáte New Jersey ako nemanželské dieťa 17-ročnej tanečnici June Nilsonovej (pravým menom June Frances Nicholsonová).

Meno jeho otca zostalo dodnes neznáme a malý Jack tak vyrastal u svojich starých rodičov, o ktorých si až do sedemdesiatych rokov 20. storočia myslel, že sú jeho pravými rodičmi.

Komediálny talent uplatňoval už v škole, kde sa stal triedym šašom a deň čo deň ho za to učitelia trestali. Prvé seriózne zamestnanie mladému Nicholsonovi ponúkli William Hanna a Joseph Barbera, zakladatelia štúdia animovaných filmov MGM.

Na snímke zľava režisér Miloš Forman a herci Louise Fletcherová a Jack Nicholson.
Na snímke zľava režisér Miloš Forman a herci Louise Fletcherová a Jack Nicholson.Foto: ČTK/ZUMA/Nate Cutler
Foto: ČTK/ZUMA/Nate Cutler

Jack pre nich pracoval ako poslíček a čoskoro dostal ponuku stať sa animátorom. Tú ale s vďakou odmietol, pretože chcel byť hercom.

Okrem epizódnych úloh písal scenáre a skúšal režírovať. Debutoval v nízkorozpočtovej dráme The Cry Baby Killer (1958), kde si zahral ústrednú postavu. U divákov však prepadol, nasledovali ďalšie nie príliš úspešné snímky.

No potom prišiel jeho slobodomyseľný odborár a južanský právnik George Hanson s vášňou pre alkohol v Bezstarostnej jazde (1969) a prvá nominácia na Oscara.

Na festivale v Cannes snímka v réžii Denisa Hoppera vyhrala cenu pre najlepší debut. Nasledovali snímky Malé životné etudy (1970) či Posledná eskorta (1973).

Za legendárny horor Stanleyho Kubricka podľa románu Stephena Kinga Osvietenie (1980) Nicholson oscarovú nomináciu nezískal, ale o štyri roky neskôr už trofej vyhral za úlohu za bonvivánskeho astronauta v melodráme Cena za nežnosť (1983).

Sleduje športy a maľuje

Tretieho Oscara má za romantickú komédiu Tak dobre ako sa len dá (1997), kde stvárnil muža s mnohými obsesiami – Melvina Udalla. Ten sa každej kocky mydla dotkne len raz a potom ju vyhodí, pretože je kontaminovaná jeho vlastným dotykom.

Celkovo má na konte vyše 50 zväčša dobrých snímok a tiež sedem Zlatých glóbusov.

Nicholson exceloval aj v dráme Poštár zvoní vždy dvakrát či v úlohe zvodného diabla v bizarnej strašidelnej komédii Čarodejnice z Eastwicku.

Charizmatickým starnúcim seladónom bol aj v pôvabnej komédii s Diane Keatonovou pod názvom Lepšie neskoro ako nikdy z roku 2003. Naposledy sa na plátne objavil v snímke I’m still here v roku 2010.

Dnes žije vo svojej vile v Beverly Hills, donedávna jazdil na bejzbalové či basketbalové zápasy a tiež maľoval.

V roku 2019 za ním prišli s tým, že sa bude točiť pokračovanie Kubrickovho legendárneho Osvietenia s názvom Doktor Spánok. Oba filmy vznikli na motívy rovnomenných kníh od Stephena Kinga. K spolupráci ho však neprinútili.

V živote klamete len dvom ľuďom, tvrdil

„V živote klamete len dvom ľuďom: priateľke a policajtovi,“ nechal sa raz počuť Nicholson, ktorý má šesť detí s piatimi rôznymi ženami – z jediného manželstva s herečkou Sandrou Knightovou má dcéru Jennifer, s Rebeccou Broussardovou má dcéru Lorraine a syna Raya. Ďalšieho syna Caleba mu porodila herečka Susan Anspachová a dcéru Honey modelka Winnie Hollmanová.

Najmladšiu dcéru Tessu má s realitnou agentkou Jennie Gourinovou. A najdlhšie, 16 rokov, žil s herečkou Anjelicou Hustonovou.

Keď Nicholsonovi odovzdávali cenu Amerického filmového inštitútu za celoživotný výkon, jeho kamarát Danny DeVito o ňom povedal: „Podľa môjho skromného názoru je nesmrteľný. Čas Jacka Nicholsona je od roku 1937 do nekonečna. Je to čas širokého úsmevu, ktorý je bez konca rovnako ako všetky americké diaľnice. „

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet