Na hlavný obsah

Divadlu Aréna vrátia jeho starú podobu. Kedy ukončia rekonštrukciu?

Koncom leta naplánovali reštaurátorské práce.

Divadlu Aréna vrátia jeho starú podobu. Kedy ukončia rekonštrukciu?
Bratislavské Divadlo Aréna, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, prechádza komplexnou rekonštrukciou. Foto: TASR

Bratislavské Divadlo Aréna, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, prechádza komplexnou rekonštrukciou. Vizuálne by sa malo zároveň vrátiť do podoby z roku 1939.

Ukončenie prác sa predpokladá v druhej polovici roka 2023. Celkové náklady na rekonštrukciu a technológie majú dosiahnuť približne sedem miliónov eur. Z toho takmer štyri milióny eur tvorí príspevok od štátu.

„Zhotoviteľ k rekonštrukcii pristupuje mimoriadne citlivo, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku. Nad celým procesom rekonštrukcie dohliada pamiatkový úrad,“ uviedla vo štvrtok (21. 4.) Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). To je zriaďovateľom divadla.

Čo sa bude rekonštruovať

V rámci rekonštrukcie vykonali všetky plánované búracie i zemné práce, obnovili aj areálový vodovod s kanalizáciou. Počas leta sa práce budú týkať strechy. Tam má pribudnúť nová veža, a tiež oceľových a železobetónových konštrukcií.

Koncom leta naplánovali reštaurátorské práce. V druhej polovici roka by sa mali začať práce v interiéri divadla. Počas záverečnej fázy osadia všetky javiskové technológie spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou.

Opravia taktiež vodnú vežu, ktorá je na pozemku divadla. V budúcnosti by mala rozšíriť ponuku kultúrnych priestorov v divadelnom areáli. Smerom na panorámu Bratislavy a nábrežie Dunaja má v budúcnosti vzniknúť kaviareň.

Posledná rekonštrukcia budovy bola v prvej polovici 90. rokov minulého storočia. „Zámerom je nielenže obnoviť unikátnu budovu, ale aj vytvoriť jedno z najmodernejších divadiel na Slovensku,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko