Na hlavný obsah

Do NR SR už odišla žiadosť o väzobné stíhanie Roberta Fica

Podala ju špeciálna prokuratúra.

Do NR SR už odišla žiadosť o väzobné stíhanie Roberta Fica
Na snímke líder Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok (22. 4.) Národnej rade (NR) SR žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica. Vyplýva to zo stanoviska prokurátora Ladislava Masára, ktoré RTVS poslal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Masára, zástupcu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, poveril generálny prokurátor Maroš Žilinka, aby konal v tejto súvislosti v jeho mene.

Podať takúto žiadosť je v kompetencii generálneho prokurátora. Ten sa v piatok rozhodol, že ju posunie Masárovi.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca je možné až po rozhodnutí mandátového a imunitného výboru parlamentu a následného hlasovania pléna NR SR. Až potom môže o väzbe rozhodovať súd. Termíny hlasovania výboru a parlamentu zatiaľ nie sú známe.

Fico obvinenie odmieta. Označil ich aj ako odplatu vládnej koalície za to, že robí „poctivú opozičnú politiku“.

Parlament žiadosť eviduje

NR SR eviduje žiadosť ÚŠP. Potvrdila to riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Žiadosťou sa má podľa rokovacieho poriadku parlamentu zaoberať aj spomenutý výbor. „Ak predseda NR SR požiada o zvolanie výboru, zvolám ho v čo najskoršom reálnom termíne,“ deklarovala predsedníčka mandátového a imunitného výboru Anna Andrejuvová (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko