Na hlavný obsah

Do Poľska a Bulharska prúdi plyn od ich susedov z EÚ

Von der Leyenová hovorí o európskej solidarite.

Do Poľska a Bulharska prúdi plyn od ich susedov z EÚ
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: Twitter - Ursula von der Leyenová

Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie. Uviedla to v stredu (27. 4.) predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na skutočnosť, že Rusko zastavilo dodávky plynu do oboch krajín.

Moskva ako dôvod uviedla, že odberatelia v týchto krajinách nezaplatili za dodávky rubľami, ako požaduje Moskva.

„Poľsko a Bulharsko teraz dostávajú plyn od svojich susedov v EÚ po tom, čo ruský štátny energetický gigant Gazprom zatvoril kohútiky,“ uviedla šéfka eurokomisie v mimoriadnom vyhlásení pre médiá.

Podľa nej to svedčí o obrovskej solidarite členov Únie a aj o efektívnosti minulých investícií do interkonektorov a inej plynárenskej infraštruktúry.

„Nie je žiadnym prekvapením, že Kremeľ používa fosílne palivá, aby sa nás pokúsil vydierať. To je niečo, na čo sa EK pripravovala v úzkej koordinácii a solidarite s členskými štátmi a medzinárodnými partnermi. Naša reakcia bude okamžitá, jednotná a koordinovaná,“ dodala.

Platba v rubľoch je porušením sankcií

Podľa jej slov Kremeľ „opäť zlyhal“ vo svojom pokuse zasiať rozdelenie medzi členské štáty Únie a odkázala, že „éra ruských fosílnych palív v Európe sa blíži ku koncu“.  

Von der Leyenová zároveň varovala dovozcov z EÚ, že platenie za ruský plyn v rubľoch, ako to požaduje Kremeľ, bude znamenať porušenie sankčného režimu EÚ. „Pokiaľ dodávateľská zmluva nebude denominovaná v rubľoch, európske firmy sa nesmú podvoliť tlaku platiť v ruskej mene. Išlo by o porušenie sankcií, teda o vysoké riziko pre spoločnosti,“ upozornila pred novinármi.

Šéfka exekutívy EÚ vo svojom oznámení spresnila, že eurokomisia zabezpečí, aby rozhodnutie Gazpromu malo čo najmenší vplyv na európskych spotrebiteľov.

EK v tejto súvislosti zintenzívni aj svoju prácu s takzvanými regionálnymi skupinami členských štátov. Tie si môžu navzájom pomáhať s dodávkami, aby sa zmiernili akékoľvek dosahy na možné prerušenia dodávok plynu.

Znižovanie závislosti

Zároveň dodala, že EÚ bude pokračovať v práci na zabezpečení dostatočných dodávok a skladovania plynu v strednodobom horizonte.

Pripomenula, že akčný plán REPowerEU už tento rok pomôže výrazne znížiť závislosť Európanov od ruských fosílnych palív. Spomenula aj dohodu s USA na zabezpečení dodatočného dovozu skvapalneného plynu (LNG) v tomto a nasledujúcich rokoch.

„Tento najnovší agresívny krok Ruska je ďalšou pripomienkou toho, že musíme spolupracovať so spoľahlivými partnermi a budovať našu energetickú nezávislosť,“ skonštatovala von de Leyenová a privítala návrh francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ zvolať čo najskôr stretnutie ministrov energetiky EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet