Na hlavný obsah

Do škôlky by mohli povinne chodiť aj trojročné deti. Týkalo by sa to len tých z chudobných a rizikových rodín

Mnohé deti zbytočne končia v špeciálnych školách.

Do materskej školy by mohli povinne chodiť aj trojročné deti. Týkalo by sa to len tých z chudobných a rizikových rodín, navrhuje poslanec Peter Pollák mladší.

Bývalý splnomocnenec pre rómske komunity hovorí, že škôlka nemôže byť povinná len pre niektorých. Výhrady majú aj samosprávy, ktoré musia miesta pre deti vytvoriť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Mnohé deti zbytočne končia v špeciálnych školách

Povinnú škôlku majú tento rok všetky päťročné deti, aby nabrali zručnosti a návyky ešte pred nástupom do školy. Mnohé zbytočne končia v špeciálnych školách.

Poslanec Peter Pollák mladší navrhuje, aby deti zo sociálne slabšieho prostredia chodili do škôlky ešte skôr, v troch rokoch.

„Chceme, aby tento zákon v sebe zahŕňal aj deti, ktoré, bohužiaľ, nedostávajú doma tú výchovu, ktorú by mali. Napríklad deti drogovo závislých rodičov, závislých na alkohole alebo trestne stíhaných rodičov,“ hovorí navrhovateľ zákona a poslanec Peter Pollák mladší (OĽANO).

Povinná materská škola len pre niektorých sa však nepáči bývalému splnomocnencovi pre rómske komunity Ábelovi Ravaszovi. Ak poslať do škôlky aj mladšie deti, tak všetky.

„Musíme posilniť aj prácu s rodičmi, aby vedeli prečo ich dieťa musí chodiť do škôlky,“ uviedol Ravasz.

Riešením by mohli byť intervenčné centrá

Ďalším problémom sú kapacity. Peter Pollák mladší odhaduje, že by pre trojročné deti potrebovali asi 17 500 miest. Ich budovanie zostáva na pleciach samospráv.

„Je to administratívna záťaž, finančná záťaž, a rovnako aj personálna záťaž. Treba si uvedomiť, že toto nie je problém, ktorý sa netýka všetkých, ale viacerých regiónov,“ upozorňuje Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Riešením by mohli byť intervenčné centrá, ktoré už jestvujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko