Na hlavný obsah

Dohoda na financovaní príspevkov pre rizikové skupiny stále chýba

Problém je, odkiaľ na pomoc vziať peniaze.

Pomoc v sume 100 eur pre rizikové skupiny je zatiaľ v rovine plánu. Peniaze by mali čiastočne vynahradiť výdavky za drahé potraviny a energie. Hoci pomoc minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) prezentoval, v koalícii nie je dohoda na tom, kto by ju mal dostať a odkiaľ na ňu vziať peniaze.

Už zhruba dva mesiace sa koalícia dohaduje na pomoci ľuďom, ktorých môžu zvýšené ceny energií dostať na kolená. Na tom, že im štát pomôže s kompenzáciou nákladov, dohoda je.

„Celkovo je to teda 133 miliónov eur. Nikto nespochybnil ani tú predpokladanú výšku pomoci. Takisto ani termín vyplatenia, teda do konca júna,“ upresnil Krajniak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problém je, odkiaľ na to vziať peniaze. „Pán minister však prezentoval niečo, čo nie je úplne dohodnuté. Samozrejme, vždy je dobré, aby sme prezentovali veci, ktoré sú dohodnuté a jasné,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár priznal, že to bola taktika. „Musíme to rýchlo ukončiť. Plne stojím za ministrom Krajniakom, že to urobil, aj keď sme na tom neboli dohodnutí. Chcem poprosiť koaličných partnerov, aby sa rozhýbali, tým ľuďom treba pomôcť,“ uviedol Kollár.

Strany OĽANO, Sme rodina a Za ľudí si vedia predstaviť, že sa zvýšia napríklad dane z hazardu. Pre SaS zvyšovanie akýchkoľvek daní znamená červenú čiaru, za ktorú nepôjde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika