Na hlavný obsah

Doležal: Vysoké ceny stavebných materiálov sú vážny problém, hľadáme riešenie

Niektoré ceny vzrástli aj o viac ako 100 percent.

Doležal: Vysoké ceny stavebných materiálov sú vážny problém, hľadáme riešenie
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR

Niektoré ceny stavebných materiálov vplyvom pandémie a vojny na Ukrajine vzrástli aj o viac ako 100 percent. Stavbári hovoria o výraznom navýšení nákladov a probléme dodržať zmluvné ceny.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že spolu s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) hľadá spôsob, ako sa s nárastom cien vyrovnať.

„Je to veľmi vážny problém. Vnímame to aj na železniciach či cestných stavbách. Rovnaké problémy, aj keď zrejme v menších zákazkách, majú aj samosprávy. Tiež nevedia, čo robiť, ak im zhotoviteľ povie, že im projekt za vysúťaženú sumu nedokáže postaviť a odstúpi od zákazky,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal.

Súčasné zmluvy síce majú v sebe tzv. valorizačný vzorec, vďaka ktorému sa dajú navýšiť výsledné ceny stavieb. Tento vzorec však podľa Doležala nepočítal s takým výrazným nárastom cien na trhu.

Problémom je oceľ, železo či drevo

Problémom sú napríklad oceľ, železo, betón či drevo. Ministerstvo rokuje s ÚVO o tom, aby sa pri posudzovaní nárokov stavbárov využil paragraf Zákona o verejnom obstarávaní, ktorý hovorí o nepredvídateľných okolnostiach.

„Myslíme si, že kombinácia pandémie a vojny je nepredvídateľná okolnosť. Každú zo zákaziek ale budeme posudzovať jednotlivo. Nárast cien treba dobre vyargumentovať, lebo sa určite nájdu rôzni špekulanti, ktorí to budú chcieť zneužiť. Veríme, že tú argumentáciu budeme mať dostatočnú na to, aby aj ÚVO uznalo, že sme ten paragraf použili oprávnene,“ dodal šéf rezortu dopravy.

Ministerstvo zároveň pracuje na tom, aby nové zmluvy obsahovali už vylepšenú verziu valorizačného vzorca, ktorá bude zohľadňovať aj rast cien špecifických stavebných materiálov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko