Na hlavný obsah

Košice nedostanú nové električky, musia vrátiť peniaze

Súťaž vyhrávala poľská firma, česká Škoda vždy napadla výsledok.

Nové električky do Košíc nakoniec neprídu. Napriek tomu, že mesto malo pridelené eurofondy na nákup 30 električiek, peniaze musí vrátiť. V tendri súťažili dve firmy. Pre ich neustále odvolávanie nestihnú vyrobiť električky.

Mesto Košice potrebuje nové električky ako soľ. Staré dosluhujú. Komisia košického dopravného podniku trikrát po sebe určila za víťaza poľskú firmu. Tá za 30 električiek pýtala o 21 % menej ako česká Škoda.

V súťaži vyhrávala zakaždým, a to aj napriek tomu, že na ňu už po prvom kole upozorňoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Porazení Česi výsledok vždy napadli a ÚVO nariadil opätovne vyhodnotiť ponuky. Riaditeľ dopravného podniku priznáva, že v projektoch poľskej Pesy našiel pochybenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Išlo o technické detaily, ktoré som si potom následne aj sám vyhodnotil. Zistil som že, pôvodná ponuka nezodpovedá celkom tomu, čo je vo vysvetleniach tých, ktoré prichádzali ako odpovede na námietky,“ vysvetlil Vladimír Padyšák, generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

Štvrtýkrát prizvali znalca. Priklonil sa k českej firme, ktorá sa napokon stala víťazom tendra. „Jednoducho, tie hlasovania, ktoré boli pred tým, dopadli ako dopadli. A to štvrté, ako vy hovoríte, dopadlo tak ako dopadlo. Ja nemôžem hovoriť za ostatných členov komisie, prečo hlasovali tak, ako hlasovali,“ uviedol člen komisie DPMK Roman Danko.

„Hlavným dôvodom predlžovania celého výberového konania na električky do Košíc boli obštrukcie ďalšieho účastníka tendra a z toho vyplývajúce prieskumné riadenia,“ priblížil Ján Švehla, vedúci komunikácie, Škoda Transportation

Redakcia RTVS oslovila aj poľskú firmu, no nereagovala ani po niekoľkých telefonátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny