Na hlavný obsah

EÚ poskytne ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajincom

Celková hodnota pomoci dosiahla 143 miliónov eur.

EÚ poskytne ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajincom
Obyvatelia Buče stoja v rade na humanitárnu pomoc. Foto: TASR/AP

Európska únia poskytne ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine. Prevažná časť – 45 miliónov eur – má smerovať na humanitárne projekty priamo na Ukrajine. Zvyšných päť miliónov eur smeruje do Moldavska, kam mnoho ľudí z Ukrajiny utieklo. 

Celkovo sa tak hodnota humanitárnej pomoci Ukrajine od začiatku vojny zvýšila už na 143 miliónov eur, uviedla v nedeľu (17. 4.) Európska komisia (EK) vo svojom vyhlásení.

„Vzhľadom na to, že tvrdé boje a raketové útoky aj naďalej ničia dôležitú civilnú infraštruktúru, potreba humanitárnej pomoci na Ukrajine zostáva extrémne vysoká,“ uvádza eurokomisia.

„Napriek najrôznejším obmedzeniam, pokiaľ ide o prístup do oblasti, ale aj bezpečnosť, poskytujú humanitárni partneri EÚ aj naďalej pomoc zraniteľným ľuďom v rôznych regiónoch Ukrajiny,“ dodala.

Peniaze sú súčasťou jednej miliardy eur prisľúbenej Komisiou na nedávnej darcovskej akcii na pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Iniciatíva Stand Up For Ukraine, ktorú spustili EK s kanadskou vládou, priniesla celkovo 9,1 miliardy eur.

Novosľúbené peniaze by mali smerovať na zabezpečenie najnaliehavejších humanitárnych potrieb ľudí zasiahnutých vojnou.

„Milióny ľudí sú v pohybe alebo zostali uväznení vo vojnových zónach. Potreba pomoci na Ukrajine tak zostáva obrovská. Teraz musíme byť pripravení na ďalší nárast bezohľadných ruských útokov najmä na východe Ukrajiny,“ uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Dodatočných 50 miliónov eur podľa neho pomôže najmä ľuďom „v ťažko dostupných oblastiach, ktorých odrezalo od zdravotnej starostlivosti, vody i elektriny, ale aj tým, ktorí museli utiecť a opustiť všetko, čo majú“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet